K.L. feljelentést tett ismeretlen tettes ellen, aki 2022.08.11.-én délelőtt az egyik Heves megyei városban parkoló tehergépkocsi nyitott utasteréből több mint félmillió készpénzt tulajdonított el.

P.E. 2022.07.30-án a reggeli órákban hagyta nyitott állapotban a gépkocsiját a lakása előtti kapubejárón. Ismeretlen elkövető az alkalmat kihasználva eltulajdonította a gépkocsi első ülésén hagyott táskát benne személyes iratokkal, bankkártyával, készpénzzel.

Cs.E. szintén azért tett feljelentést, mert az utcán parkoló, nyitott állapotban hagyott gépkocsija utasteréből eltulajdonította a hátizsákját benne különböző értékekkel (ruhanemű, fülhallgató) és az útlevelét. Az okozott kár közel háromszázezer forint.

B.K. tehergépkocsijából a leengedett ablakon keresztül tulajdonították el a sértett táskáját a személyes irataival, némi készpénzzel és a bankkártyájával.

Ne adjon esélyt a tolvajoknak!

  • Gépkocsiját mindig gondosan zárja be, akkor is, ha a saját udvarán parkol, vagy csak néhány pillanatra kell „beugornia” valahová.
  • Nem célszerű a gépkocsit járó motorral, nyitva elhagyni, még néhány pillanatra sem, amig a gépkocsivezető esetleg bezárja a kaput, vagy a garázsajtót.
  • Ha gépjárművét nem tudja garázsban parkolni, lehetőség szerint biztonságos parkolót válasszon, kerülje az elhagyatott, éjszaka rosszul kivilágított, vagy kivilágítatlan területeket. Ha módjában áll, válasszon őrzött parkolót!
  • A tolvajok is használnak korszerű technikát. Ismerje meg autója biztonsági rendszerét, és készüljön fel a támadásokra. Lássa el gépkocsiját védelemmel, megbízható riasztó készülékkel!
  • A gépjármű okmányait, kulcsait tartsa biztonságos helyen, ne hagyja őrizetlenül (pl. a strandon egy törölközővel letakarva) és ne a gépkocsiban tárolja.
  • A gépkocsiban hagyott kézitáska, pénztárca, mobil telefon, laptop, gps készülék, napszemüveg, lakáskulcs, gépkocsi pótkulcsa, a jármű okmányai, különböző csomagok, amik, ki tudja milyen értékeket rejthetnek, felhívás keringőre!

Különösen nagy a csábítás, ha a gépkocsi ablaka le van húzva vagy az ajtaja nincs zárva.

Ne hagyjon értéket az autójában, különösen ne az utastérben, kívülről is jól látható helyen! Ha mindenképpen a gépkocsiban kell hagynia  néhány dolgot, zárja a csomagtérbe!

Trükkös lopás

A trükkös tolvajok nem kímélik a gépkocsivezetőket sem. Jellemzően autópályán, de előfordulhat, hogy más helyszíneken követik el a bűncselekményeket. Az elkövetők valamilyen megtévesztéssel megállásra késztetik az autóst, majd figyelmét elterelve eltulajdonítják értékeit a gépkocsijából. A leggyakoribb elkövetési magatartás, amikor a kiszemelt áldozat autójának kerekén sérülést okoznak, majd amikor az megállásra kényszerül, kerékcsere közben hajtják végre a cselekményt.  Gyakori a fényjelzéssel, mutogatással való megtévesztés, melynek során valamilyen nem létező műszaki hibára hivatkozva állítják meg az autóst. Mind a két esetben az elkövetők egyike felajánlja segítségét (gyakran idegen nyelven) a hiba elhárítására, míg társa észrevétlenül eltulajdonítja a járműből az értéket.

A hasonló jellegű bűncselekmények megelőzése érdekében ajánljuk:

  •  Legyen gyanús, ha idegen kezdeményez Önnel beszélgetést, a túl segítőkész idegenekkel legyen bizalmatlan!
  •  Gépjárműből való kiszállást követően azonnal zárja le az ajtókat!
  • Értékeit ne hagyja szem előtt az autóban, pénzét, okmányait tartsa magánál.
  • Pihenésre nagy forgalmú, kellően megvilágított parkolót válasszon!

Kezdőkép, illusztráció: archív