Tegnap nagyon sokan érkeztek a Hatvani Galériába, hogy részt vegyenek Király Kornélia különleges lámpaalkotásaiból nyílt kiállításán. A hatvani rajztanár hét éve kezdett el világítótestekkel foglalkozni, elsősorban a fény és az árnyék viselkedése, egymáshoz való viszonyulása, egysége érdekelte. Az alkotó folyamatosan kísérletezik munkái során, a lámpák újrahasznosított anyagokból készülnek, de a különleges darabokat mindig sikerül valami újszerű matériával is feldobni. Király Kornélia arra törekszik, hogy a lámpái érzelmileg is megérintsék a felhasználókat, szeretne olyan világítótesteket alkotni, amik kielégítik az érzelmi és esztétikai vágyakat is.

– A fények meghatározzák hangulatunkat, gondolatainkat. Azt szeretném, hogy a lámpák, amiket alkotok, minél több érzelmet szabadítsanak fel az emberek szívéből és azokat bátran, nyíltan merjék egymás felé kinyilatkoztatni. Meggyőződésem, hogy ezek a világítótestek alkalmasak lehetnek arra, hogy inspirálják a szemlélődőket érzelmeik megélésében – mondta Király Kornélia.

Hozzátette: őt leginkább a szeretet, a szerelem, a család, az összetartozás élményei ihletik meg, munkáiban leginkább ezeket a pozitív érzelmeket lehet tetten érni. A lámpákon átragyogó fény szimbólumértékű motívumokat körvonalaznak, felsejlenek a virágok titkai, különleges mandalák és formák. Az alkotó lesznai motívumokkal is dolgozik, négy ilyen díszítésű asztali lámpát fel is ajánlott a város javára.

Az eseményen Lestyán Balázs alpolgármester kiemelte: nagyszerű élmény látni, hogy egy hatvani művész egy egyszerűnek vélt lakáskiegészítőkből, lámpákból, milyen művészi értékkel bíró díszeket képes alkotni. A kiállítást Tompa Z. Mihály, a Hatvani Galéria igazgatója, valamint Pozsár Andrea, az Újhatvani Római Katolikus Általános Iskola intézményvezetője nyitották meg.

A különleges lámpakiállítás szeptember 22-ig látogatható a Hatvani Galériában.

Fotó: Albert Péter