November negyedike nemzeti gyásznap. Az ’56-os hősökre, és a több mint 2500 áldozatra emlékezünk ilyenkor minden évben. Ebből az alkalomból országszerte több városban koszorúzást és mécsesgyújtást tartottak, így Hatvanban is. A kegyelet kifejezéseként felvonták majd félárbocra eresztették Magyarország lobogóját a Kossuth téren. Az ünnepi eseményen Krizsán Zoltán atya osztotta meg a gondolatait.

„Két nappal ezelőtt ünnepeltük halottak napját, amikor elhunyt szeretteinkre emlékeztünk, virágot vittünk a sírjukra, gyertyát gyújtottunk és imádkoztunk értük. A mai napon pedig azokra az elhunyt családtagjainkra, barátainkra, elődeinkre emlékezünk, akik életükkel adóztak a haza oltárán. Kérjük a Mindenható Atyát, hogy fogadja be őket abba az országba, amelyet mindannyiunknak előkészített, amely a végső úticélunk” – mondta.

Az esemény zárásaként levonták a forradalom legfontosabb jelképévé vált lyukas zászlót, majd a megemlékezők mécsesek elhelyezésével tisztelegtek az áldozatok előtt. November negyedikét 2013-ban nyilvánította hivatalosan nemzeti gyásznappá a kormány. 

Fotó: Albert Pèter