A hatvani május elsejei hagyományokhoz híven, a főzőverseny lehetőséget biztosít azoknak is, akik szeretnék a főzési tudományukat bebizonyítani a bíráknak. A versenyre négytípusú étellel lehet indulni: hagyományőrző, belsőségekből összeállított, saját recept alapján készített, és van desszert kategória is. Lestyán Balázs alpolgármester azt mondta: vannak akik a verseny szelleméért és a győzelemért neveznek, de sokan vannak akik baráti összejövetelt szerveznek erre a napra.

A szervezők a versenyzőknek korlátozott számban biztosítanak tűzalátétet és sörpadokat is. Ezeknek igénylése a jelentkezési lapon feltüntetendő és kaució ellenében kérhető. Ezen a napon a helyi civil szervezetek is képviseltetik magukat a Népkertben, ők is külön standokkal és bemutatókkal várják az érdeklődőket.

A majális természetesen nemcsak a főzésről és a civil egyesületekről, hanem a buliról is szól. A pörgős hangulatról a ’90-es évek slágermágusa, Kozsó fog gondoskodni, aki az összes klasszikus Ámokfutók dalt elénekli majd a nagyközönségnek. Őket követi az utóbbi évek popvonalának legnépszerűbb csapata, a Margaret Island.