Rosiczky Ronin a Csicsergő Óvoda nagycsoportosa még verset mond és táncol a többi gyerekkel, szeptemberben azonban ő is megkezdi az általános iskolát. Azt mondta: izgatottan várja a tanévkezdést. – Azért várom, hogy megtanulhassak minél hamarabb írni, meg olvasni, hogy ha a postás hozza az újságot, el tudjam majd olvasni. Hozzátette: mivel szereti a sportokat, az iskolában focizni, teniszezni és birkózni. Ronin édesanyja, Beatrix elmondta: az intézmény kiválasztásánál fontos szempont volt, hogy olyan helyre írassa gyermekét, ahol érdeklődési körének megfelelő készségeit tudják fejleszteni. – Nagyon könnyű volt a helyzetünk, ugyanis a kisfiam egészen kiskorától nagyon sportos, szeret mozogni. Úgy gondolom, szülőként az a feladatom, hogy megállapítsam, hogy miben jó a fiam, és miben nem. Ő annyira nem szeret rajzolni, így természetesen nem fogom egy művészeti suliba beíratni. Rosiczky Beatrix elmondta továbbá: Ronin focicsapatából többen ebbe az iskolába fognak járni, így lesznek ismerősök is az osztályában, emellett voltak többször az intézmény nyílt napján, ahol megismerkedhettek többek között a pedagógusokkal. 

Hatvanban hat általános iskola működik, szinte az összes intézményben tartottak nyílt napokat az idei tanév során, hogy a leendő első osztályosok megismerkedhessenek az intézményi légkörrel, és a szülők is felmérhessék hogy gyermeküknek milyen lehetőségei vannak az adott iskolában. Mindenhol ügyelnek arra, hogy a kicsiknek megkönnyítsék a beilleszkedést. Urbán Ferenc Ábel az Oktatási Hivatal köznevelési elnökhelyettese elmondta: a gyerekek kétharmada hatévesen kezdi meg a 2023/2024-es tanévet.

Az általános iskolai beiratkozás április 20-án és 21-én történik, reggel 8-17 óra között. Ez országosan körülbelül 97 ezer gyermeket érint. Azok a kicsik, akik a 6. életévüket betöltik augusztus 31-ig, tankötelessé válnak” – hangsúlyozta a köznevelési elnökhelyettes.

A köznevelési elnökhelyettes felhívta a figyelmet: mindkét szülőnek alá kell írnia a beiratkozás dokumentumait, és fontos, hogy a szükséges okmányokat – így a gyermek személyi igazolványát, vagy anyakönyvi kivonatát, illetve a lakcímkártyát – a szülők ne felejtsék otthon. Hangsúlyozta továbbá: szabadon lehet iskolát választani, de ha a gyermeket nem veszik fel a választott intézménybe, a körzethez tartozó intézménybe kell beíratni. Kiemelte: aki ezt a kötelezettségét elmulasztja, szabálysértést követ el.