Már a reggeli órákban is érkeztek sportolók a hatvani Zagyva-ligetbe azért, hogy kipróbálják magukat a modern futópályán és, hogy részt vegyenek az Futókörök Napja elnevezésű országos eseményen.

A legtöbb sportághoz hasonlóan a futásra sem elég csak fejben kell felkészülni, a testet is hozzá kell hangolni egy ilyen megterheléshez – figyelmeztetett az orvosi ügyelet, ügyeletvezetője. Szabó László hangsúlyozta, a megfelelő táplálkozáson és a folyadékpótláson túl, a futóknak a testük jelzéseire is figyelniük kell. – Ha kapunk egy ilyen jelzést, hogy kimerültséget érzünk, hatalmas szomjúságérzet keletkezik, vagy nem kapunk megfelelően levegőt és nem tudjuk a megfelelő oxigénellátást biztosítani a szervezet számára, ezen kívül szédülés, vagy hidegrázás szerű rosszullét zajlik, akkor rögtön meg kell állni és jelezni kell. Azért vagyunk itt, hogy ilyen esetben megtegyük a megfelelő lépéseket – mondta.    

Hatvannal együtt 25 település vett részt a Futókörök Napján – tájékoztatott a Hatvani Média és rendezvényszervező Nonprofit Közhasznú Kft. szakmai vezetője. Kiss Adrienn kiemelte, a versenyzőkkel szemben nem voltak szigorúak a követelmények. – Nem muszáj egyben lefutni a távot, és nemcsak futni, hanem sétálni is lehet, akinek úgy kényelmesebb. Ha valaki úgy akarja, mozoghat délelőtt és délután is – mondta.  

Kiss Adrienn hozzátette, az eseményre 83-an regisztráltak, ez a nap végén összesen, csaknem 800 megtett kilométert jelentett. A leghosszabb teljesített táv egyéniben, közel 54 kilométer volt, amit sétálva teljesített egy versenyző. A férfi reggel kilenctől, délután 5-ig rótta a kilométereket, csak ebédelni ment haza. Az első három helyezett díjazásban részesül. További részletes információk Egyéni eredmények: Hatvan – Zagyva-liget | Futókörök napja 2023 – RUNTIMING weboldalon találhatók.

Fotó: Albert Péter