Rengetegen gyűltek össze az Ady Endre Könyvtárban, Kökény Ferenc előadása iránt nagy volt az érdeklődés. A Hatvany Lajos Múzeum igazgatója Rang és hatalom címmel, Grassalkovich Antal életútját mutatta be. Az előadás során szó volt a gróf vagyonáról, rangjáról, valamint sikereiről. A programon kevésbé ismert történelmi tényeket is megtudhattak a részvevők.

Kökény Ferenc elmondta: a 18. században Grassalkovich Antal sokat tett Hatvanért, a város fejlődésében fontos szerepet töltött be. – A gróf egész élete a kemény munkáról szólt, sikersorozatában jelentős szerepet töltött be az alázatosság. Hívő ember volt, 22 templomot építtetett és támogatott minden felekezetet, a kutatások és dokumentumok szerint nem tett különbséget az emberek között, mindenkit egyenlően kezelt – részletezte.

A Hatvany Lajos Múzeum következő előadásán a Boldogasszony ünnepeket ismerteti Simon Tamás, néprajzkutató. Az intézmény munkatársai továbbra is kiemelt figyelmet fordítanak a múzeumpedagógia foglalkozásokra, valamint a szakelőadásokra, melyeken keresztül új információkat hallhatnak az érdeklődők.