Hatvanba is megérkezett a Bach Mindenkinek Nemzetközi Fesztivál. A Grassalkovich-kastély dísztermében a városi zeneiskola tanulói és tanárai léptek fel szerdán. A fesztivál célja, hogy Johann Sebastian Bach zenei munkássága bárki számára elérhető és élvezhető legyen – hangsúlyozta Bóka Borbála, a zeneiskola igazgatója. – Magyarországon 30 város, 100 helyszín, csaknem 250 program és több mint 2000 fellépő vesz részt az idei fesztiválon. A cél, hogy többféle hangszerelésben, ismert és kevésbé ismert Bach művek csendüljenek fel a koncerteken – részletezte az igazgatónő.

Bezzeg Lilla és Horváth Brigitta Piroska több közös zeneművel készültek erre az alkalomra, mindketten hetek óta gyakorolnak. A fuvola a kedvenc hangszerük, azt mondták: elvarázsolta őket ez a zenei eszköz. – Egy zenei koncerten hallottam meg először a fuvola hangját. Azóta arról álmodtam, hogy megtanulok ezen a hangszeren játszani – mondta Horváth Brigitta Piroska.

A Bach mindenkinek nemzetközi programot egy New York-i csellista, Dale Henderson indította útjára 2010‑ben azzal a céllal, hogy növelje a klasszikus zene iránti érdeklődést. Minden év márciusában Johann Sebastian Bach születésnapja környékén világszerte kiváló muzsikusok ünneplik a mestert ingyenes koncerteket adva aluljárókban és más nyilvános helyeken. Bach zenéjét ajándékként adják át a közönségnek, ezáltal remélhetőleg megkönnyítik a belépést a klasszikus zene birodalmába. Az Amerikától Ázsiáig számos országban évenként megrendezésre kerülő koncertekhez 2015-ben Magyarország is csatlakozott.

A zenei fesztivál Hatvanban szombaton és vasárnap tovább folytatódik a Belvárosi Szent Adalbert Plébániatemplomban.

Fotó: Albert Péter