A szárazmalom projektet kivitelező Bástya Millenium Zrt. értesítette az önkormányzatot, hogy felfüggesztette az építkezést a munkaterületen, a kivitelezők levonultak november 23-án, így lehetetlen volt befejezni a Környezeti és Energetikai Bemutató Ház kialakítását határidőre -tudtuk meg Schósz Gabriellától, a Hatvani Közös Önkormányzati Hivatal Műszaki Irodájának vezetőjétől.

– Többször felszólítottuk a céget arra, hogy tartsa a kivitelezés ütemtervét, és a munka átütemezésére is javaslatot tettünk. Személyes találkozókat is kezdeményeztünk, de a Bástya Millenium Zrt. egyszer sem küldött olyan személyt, aki érdemben nyilatkozhatott volna a munka átszervezéséről – közölte az irodavezető.

Horváth Richárd polgármester kijelentette, hogy a kivitelező cég miatt a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium is elállt a támogatási szerződéstől, hiszen a Bástya Millenium Zrt. nem hajlandó dolgozni, így lehetetlen megvalósítani a projektet, erről a hatóság december 23-án értesítette az önkormányzatot.

– Értetlenül állunk még most is a Bástya Millenium Zrt. döntése előtt, novemberben egyszerűen levonultak a munkaterületről. Az anyagi fedezet hiányára hivatkoztak azonban pontosan a kivitelező volt az, aki indokolatlan időhúzással veszélyeztette, majd el is lehetetlenítette azt, hogy a projekt elszámolása határidőre megtörténjen. A Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal megkötött szerződés biztosította az anyagi forrás jelentős részét, a minisztérium pontosan a kivitelező időhúzása miatt állt el a támogatástól, a fennmaradó 140 millió forint a képviselő-testület határozata alapján rendelkezésre áll. Mi a törvényi előírásokat betartva mindent megtettünk azért, hogy a legmagasabb minőségben, határidőre elkészüljön a beruházás –tájékoztatott Horváth Richárd, Hatvan polgármestere.

Hozzátette: az önkormányzat igazságügyi építésügyi szakértőt kért fel, aki november végén megállapította, hogy az építés jelentős lemaradásban van az ütemtervhez képest, de a beruházás még megfelelő munkaszervezés mellett határidőre befejezhető lett volna. Ezzel egy időben a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium is ellenőrizte a projektet, ez a vizsgálat is hasonló eredményt hozott.

-Okunk van feltételezni, hogy a Bástya Millenium Zrt. valójában sosem akarta befejezni a munkát, más magyarázatot nem találok erre, a teljesen érthetetlen és jelentős károkat okozó döntésre a kivitelező részéről-vélekedett a polgármester. –Természetesen megtesszük a szükséges jogi lépéseket, nem hagyjuk, hogy veszteség érje a várost, hiszen a mi legfontosabb feladatunk, hogy megvédjük a hatvaniak érdekeit és Hatvan vagyonát. Most az elsődleges teendőnk az, hogy minimalizáljuk a Bástya által okozott kárt –fogalmazott.