Az éghetetlen papír zsebkendő és papírpohár, többi között ezt a kísérletet is bemutatták a Bajza József Gimnázium és Szakközépiskola diákjai az intézmény Kísérlet Bazár programján. Több mint 100 féle fizikai és kémiai jelenséget prezentáltak a tanulók. Volt, aki a hagyományosnak mondható, kémia órákon megszokott eszközöket, például kémcsövet használt. Azonban azt is bemutatták a diákok, hogy egy okostelefonnal és egy hangszóróval is lehet bizonyítani egy érdekes jelenséget. Pádár Boglárkának pedig csak egyszerűen borospoharakra volt szüksége.

Sevella Judit szervező elmondta, hogy a nap célja a természettudományok népszerűsítése volt. Hozzátette: a Bajza József Gimnáziumban nagyon jók a feltételek a reál tantárgyak oktatásához, így a diákokat alaposan fel tudják készíteni az emelt szintű érettségire is a pedagógusok. Az iskola laboratóriumában sok lehetőségük van a tanulóknak a természettudományos tárgyakhoz kapcsolódó kísérletek elvégzésére.

Pappné dr. Forgács Edit az intézmény igazgatója leszögezte, hogy ez a rendezvény jól mutatja, hogy az iskolában komoly szakmai munka zajlik a természettudományos tárgyak oktatása kapcsán is. Lestyán Balázs alpolgármester rámutatott, hogy a Kísérlet Bazár egy példaértékű rendezvény a hatvani oktatásban.

A Gömböc az első ismert homogén test, melynek egy stabil és egy instabil, azaz összesen két egyensúlyi pontja van. Bizonyítható, hogy ennél kevesebb egyensúlyi helyzettel rendelkező test nem létezhet. Erről a népszerű magyar találmányról beszélt a Gömböc egyik feltalálója Domonkos Gábor. Elmondta, hogy ma már a Gömböc segítségével más jelenségeket is meg tudnak magyarázni. – A Marson látható kavicsok formájából következtettünk arra, hogy ott valaha volt folyó, és egyes teknősfajok páncéljának az alakjára is magyarázatot kaptunk – fogalmazott.

Az érdeklődők hologram képekből nyílt kiállítást is megtekinthettek a rendezvényen.