Ismét megrendezték az Alapműveleti  Matematikaversenyt, melyet már nyolcadik éve szerveznek meg a Hatvani Kossuth Lajos Általános Iskolában, ahol a megyei döntőt írják a diákok. A verseny célja a tanulók számolási és kalkulációs képességének mérése és a résztvevők tudásának összevetése. A tudáspróbára 4-8. osztályos diákok jelentkezhetnek. – A gyerekek nagyon szeretik ezt a versenyt, mert arra a tananyagra épül, amelyet az órán is tanítunk nekik. A diákoknak sikerélményt jelent ez a verseny, míg a 7.-8. osztályos tanulóknak remek gyakorlási lehetőség a továbbtanulás előtt – részletezte Kádár Emese, szervező. A legjobb eredményt elért diákok az országos döntőbe jutottak tovább.

A megyei döntő eredményhirdetését szerdán a Városháza nagytermében tartották meg. A különböző évfolyamok első három helyezettjének és felkészítő tanáraiknak Horváth Richárd polgármester, illetve Szinyei András és Lestyán Balázs alpolgármesterek személyesen gratuláltak. – A matematika az élet alapnyelve. A számokkal való munkák, illetve a logikus gondolkodásmód a hétköznapok egyik legfontosabb része – mondta Horváth Richárd polgármester. Hozzátette: nagyon örül annak, hogy ilyen sokan ekkora szorgalommal vesznek részt ezen a versenyen, mert mindez csakis hasznára válik a diákoknak.

Egyházi Godó, a Hatvani Kossuth Lajos Általános Iskola növendéke 5. osztályos korcsoportban első helyezést ért el. – Hónapok óta készülök a versenyre, de nem esett nehezemre tanulni. Az egyik kedvenc feladatom egy római számokból álló piramis volt. Az alakzat hiányzó részeit kellett kitölteni és matematikai műveleteket végezni – részletezte a tanuló.

Kovács Balázs Csaba szintén első helyezést ért el nyolcadik osztályos korcsoportban. – A tavalyi évhez képest szerintem kissé nehezebb feladatok voltak, de meg lehetett azért mindent oldani – közölte a kossuthos diák. Hozzátette: továbbtanulni informatika-matematika-fizika irányában szeretne.

Az Alapműveleti Matematikaverseny ötlete  évekkel ezelőtt Marcaliból indult Zsiborás József matematika tanár ötleteként.

Fotó: Albert Péter