Elkezdődött a szilvaszezon a hazai gyümölcsültetvényeken. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet közös körképe szerint valószínűen 50-60 ezer tonna között várható az idei termés hazánkban, tehát ebben az évben megközelíthetjük a jobb évjáratok termését. A betakarítási idő, akárcsak a legtöbb gyümölcsfajunk esetén, nagyságrendileg 2-2,5 héttel korábban kezdődött. Simon Attila mezőgazdasági szakértő elmonda: jó termésre számítanak a gazdák. – A hamvas szilva kívánatos a fogyasztók számára, az idei sok napsütéstől nagyon édes lett. A hazai szilva egy részéből lekvár vagy pálinka lesz. Most az utóbbi vezet, a hazai termés csaknem fele üvegben végzi. A kajszibarack után a második legkeresettebb pálinka alapanyag a szilva, részben a kellemes illata és az íze miatt. Ez a magyar gasztrokultúra része – részletezte Simon Attila.

A szilva igazi vitaminbomba: természetes A-, B-, C-, E- és K-vitamin forrás, magas az antioxidáns- és az ásványianyag-tartalma, amely nemcsak a daganatos betegségek prevenciója szempontjából fontos, hanem például segítség lehet a ráncokkal szemben is. Tápláló gyümölcs, amely hatékony megoldás a vérszegénységre és a vashiányra, javítva ezáltal még a közérzetet is. A 85%-os víztartalma miatt a szilva nagyon jó szomjoltó, valamint rost és szorbittartalmának köszönhetően pedig közismert hashajtó.

Ha nyersen fogyasztjuk, válasszuk az érettebb, édesebb darabokat. Lekvárnak, szilvapálinkához a puha és túlérett, magasabb cukortartalmú gyümölcsöket használjuk. Savanyúságnak, húsok mellé jobb az kevésbé érett szilva. A szilva hűtőben viszonylag sokáig eláll, kitűnően fagyasztható gyümölcs.