Tavasszal sokak számára kezdetét veszi a kellemetlen allergiaszezon is. Az allergia tulajdonképpen a szervezet válaszreakciója a testbe került allergán anyagokra, melyek lehetnek például a tavaszi virágok pollenjei is. Ezek a sejtek a szervezetben gyulladást okozó anyagokat szabadítanak fel, például hisztamint, aminek következtében az ember tüsszögni kezd, szeme pedig viszket, könnyezik.

Az allergia előfordulási gyakorisága elsősorban az ipari országokban nő. Ennek oka mindmáig tisztázatlan, azonban szakemberek megegyeznek abban, hogy a túlzott antibiotikum-fogyasztás, a stressz és a levegő környezetszennyezése is hozzájárulhatnak az allergia kialakulásához. A gyermekek esetében a túlságosan steril életkörülmények kialakítása egyáltalán nem segíti az egészséges immunrendszerük kialakulását, így az allergia könnyebben kifejlődhet.

Szabó Csilla, a Hatvani Albert Schweitzer Kórház szakorvosa azt mondta: akinek már az előző szezonban is jelentkeztek panaszai, javasolt már most allergológus szakorvossal konzultálnia a kivizsgálásról és a kezelési lehetőségekről. – A tüneteket érdemes komolyan venni, mert a kezeletlen allergia hosszútávon súlyos komplikációkhoz is vezethet, akár asztma is kialakulhat – részletezte a szakember.

Papp András gyógyszerész is arról számolt be, hogy ebben az időszakban megnő az allergiás készítmények vásárlása a patikákban. – Mindig tudnunk kell, hogy az allergia esetében egy vagy több tünetegyüttest kell-e kezelnünk. Ha valakinek csak az orrfolyás a problémája, akkor arra speciális antihisztamin tartalmú orrspray-t, míg viszkető szemre szemcseppet tudunk javasolni. A tabletták azonban komplex módon segítenek az allergia leküzdésében – közölte a Lestyán Patika gyógyszerésze.

Kezdőkép: Bajzáth Gergő