Az idő is kedvezett azoknak, akik ma úgy döntöttek rajthoz állnak, és futással színesítik a napjukat. Ebben az évben is rengetegen látogattak ki a Futófesztivállal egybekötött Egészségnapra. A futamokon több korcsoportban versenyezhettek a jelentkezők, így az ovisoktól a felnőttekig mindenki a rajtvonalhoz állhatott. Reggel nyolc órától nevezhettek az indulók, a közös bemelegítés után a legkisebbek kezdték a futást, majd folyamatosan indult a többi futam.

Krizsán Boglárka, a Kodály Zoltán Értékközvetítő és Képességfejlesztő Általános Iskola diákja elsőként ért a célba, méghozzá olyan gyorsan, hogy pályacsúcsot döntött. – Nagyon örülök, hogy első lettem, de annak még jobban, hogy ilyen jó idővel. Már öt éve edzek, rengeteg versenyem volt már, és még nagyon sokon szeretnék részt venni – mondta.

Birtalan Ákos, a Szent István Általános Iskola tanulója a 7-8. osztályos 2000 méteres futásban ért be elsőként a célba. A fiatal fiú elmondta, hogy rengeteget focizik, így próbált felkészülni a mostani futásra. Jó eredményét most pedig annak köszönheti, hogy jól hajrázott a futama végén.

A futamok között a színpadon is folytak a programok: a Koko Fight Klub, a Pulzus SE, a Cit-Car TSE, valamint a Fortuna TSE is bemutatót tartott. Emellett a Damjanich János Középiskola tornatermében az óvodások ügyességi játékokkal üthették el az időt.

Tarsoly Imre, az Oktatási, Művelődési, Sport és Ifjúsági Bizottság elnöke elmondta, hogy a Futófesztivál sikerét mutatja, hogy minden évben több száz versenyző áll rajthoz. – Nagyon örülünk neki, hogy ilyen sokan jelentkeznek a Futófesztiválra, hiszen így a diákok gyakorolhatnak a későbbi futóversenyeikre. Azoknak pedig, akik kevesebbet mozognak ösztönző lehet, hogy minden évben elindulhatnak a Futófesztiválon – vélekedett.

A Futófesztivállal egy időben Egészségnapot is tartottak, ingyenes szűréseken vizsgáltathatták ki magukat az arra járók. A szokásos vércukor-, koleszterin- és vérnyomásmérés mellett szakorvosi vizsgálatokkal is készültek. – Ezek a szűrések alkalmasak arra, hogy olyan betegségeket fedezzenek fel, ami sok esetben a betegnek fel sem tűnik. A megelőzés a legfontosabb, a korai felismerés pedig gyors gyógyulást is hozhat magával – fejtette ki Dr. Rosta Ildikó orvos igazgató.

Zölei Zoltánné elmondta, hogy mindent megnézett, amit lehetett a szűrőnapon. – Csontsűrűség-, vércukor-, vérnyomásmérés, ezeket mind megvizsgáltattam. Mindenre kíváncsi vagyok, hiszen az a legfontosabb, hogy az egészségem rendben legyen – mondta. Mácsai Tiborné nemrég volt kivizsgáláson, így sok értékével tisztában volt már. – Sok vizsgálaton vettem részt nemrég, viszont a légzésfunkciómat nem nézték, így most ez egy jó alkalom volt rá – közölte.

Több mint ezren vettek részt a Futófesztiválon, ahol két pályacsúcsot is megdöntöttek. A díjakat Horváth Richárd polgármester, Uti Csaba, a Középkelet-magyarországi Közlekedési Központ Zrt. Hatvani Területi Igazgatóságának vezérigazgatója és Tarsoly Imre képviselő adta át. A polgármester hangsúlyozta: a legfontosabb, hogy az ember egészséges legyen, helyesen táplálkozzon, és sokat mozogjon. Az önkormányzat éppen ezért azon van, hogy minél több sportolási lehetőség legyen Hatvanban.