Már javában tart a nyár, az iskolákban pedig elkezdődött a szünet. Ilyenkor indul a nyaralási szezon csúcsidőszaka. Sokan saját autóval indulnak el a pihenésük helyszínére. Vannak, akik a nagyobb távolságokat is bevállalják.

Rendkívül fontos, hogy az út előtt nézessük át szakemberrel az autó műszaki állapotát – erre hívta fel a figyelmet az egyik hatvani autósiskola vezetője. Rózsa Attila kiemelte, a többi között az is lényeges, hogy a gumiabroncsok megfelelő állapotban legyenek. – Ellenőriztessük az olajszintet és a világítást. Kiemelten fontos továbbá a fékek kifogástalan működése. Az ablaktörlő is ellenőrizzük, az ablakmosótartályt pedig töltsük fel. Erőteljes hőhullámokra lehet számítani ezen a nyáron is, ezért azt gondolom, hogy a klímaberendezést is érdemes ellenőriztetni, fertőtleníteni és, ha kell gázzal feltölteni, hogy megfelelő hatásfokkal működjön – részletezte.  

Hozzátette, a meghibásodás lehetősége még ellenőrzés után is fennáll, ezért egy külföldi út előtt nézzük meg, hogy hol található az útvonalunkon márkaszervíz. A szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy mindig tájékozódjunk az útdíjakról, valamint az érintett országok közlekedési szabályairól is. Rózsa Attila hangsúlyozta, nemcsak a kocsinak, a sofőrnek is felkészültnek kell lennie, mielőtt az autóba ül. – Az ülhet kormány mögé, aki vezetésre alkalmas állapotban van. Ez azért egy tág fogalom, de például egy átbulizott éjszaka után semmiképpen ne induljunk útnak. Ha pedig úgy érzi valaki, hogy nincs túl fitt állapotban, akkor nyugodtan álljon ki egy pihenőben. Szálljon ki a kocsiból és kicsit tornáztassa meg magát – hangsúlyozta.

Rózsa Attila arról is beszélt, hogy akkor is ajánlatos GPS-el közlekedni, ha ismerjük az utat, ugyanis, ha online rendszerrel utazunk, az nemcsak a közlekedési dugókat jelzi előre, de az esetleges természeti katasztrófák miatt érvényben lévő útelterelésekről is időben értesülhetünk.