Díszes terem, elegáns és színes ruhák – táncosokkal telt meg a Nagy Endre Rendezvényterem a hétvégén. Tizenötödik alkalommal rendezték meg a városban a Hatvan Kupa Táncversenyt, mely idén is kétnapos volt a nevezők nagy létszáma miatt. A résztvevőket Horváth Richárd polgármester köszöntötte, aki azt mondta, nagyszerű lehetőség ez a fiataloknak, hogy itt megmutathatják a tehetségüket, a gyerekek sikeressége azonban elképzelhetetlen szüleik, tanáraik nélkül, akiknek ezért köszönet jár.

A versenyen a fiatalabb és az idősebb korosztály is megmérettette magát. Az eseményre Debrecenből, Szombathelyről és Pécsről is érkeztek, de hatvani táncosok is jelen voltak, például Taubner Izabella, aki azt mondta, a tánc számára sokat jelent. – Három évesen kezdtem és nagyon a szívemhez nőtt, 12 éve csinálom, és tényleg annyira jó kiadni ilyenkor magamat, ha például dühös vagyok, a tánc elmulasztja az egészet – hangsúlyozta.

A hatvani csapat tagja Vincze Klaudia is, aki több mint 9 éve táncol. Úgy fogalmazott: ez a mozgásforma neki sokat jelent. – A tánc nekem egy önkifejezést jelent, bármilyen fájdalmam akad, egyszerűen elfeledteti velem és minden helyreáll. Már 8 éve folyamatosan versenyzünk, területi bajnokságoktól kezdve mindenen részt vettünk már, szóló, duó, formációs, páros kategóriában is megmérettetem már magam, amire a legbüszkébb vagyok az az első E-osztályos területi bajnokságom, ahol 23 táncos közül második lettem – mondta.

A táncosokat az előadás közben pontozóbírók figyelték. A ritmus, az ütem, a megfelelő technika, dinamikus és statikus egyensúlyok, valamint a koreográfia mind az értékelési szempontok között volt. A hatvani versenyre évről-évre többen jelentkeznek, a rendezvény népszerűségét annak is köszönheti, hogy a város logisztikailag jó helyen van, valamint a szervezők folyamatosan próbálnak újítani, magas színvonalat biztosítani – erről már Kozma Gábor, a DanceNet Egyesület elnöke, a program szervezője beszélt. Hozzátette: azt látja, a tánc egyre népszerűbb a fiatalok körében. – Egyre több fiatalt vonz a tánc világa, hiszen ezért ez egy erőnléti sport is, illetve hát művészet, és nem utolsó sorban megtanít egyfajta viselkedéskultúrára, önfegyelemre.

A XV. Hatvan Kupa országos táncversenyen szombaton E-D-C osztályos standard és latin, vasárnap pedig szóló, duó, kűr és formációs kategóriában versenyeztek a résztvevők.

Fotó: Albert Péter