Az autizmus spektrumzavar egyre gyakoribb. Bár Magyarországon nincsenek pontos adatok, de becslések szerint nagyjából minden 60. gyermeket érint ez az állapot. Az autizmusnak napjainkig nem sikerült egyértelműen bizonyítani egyetlen specifikus biológiai okát sem.

Habár a genetikai tényezők jelentős szerepet játszanak, valószínű, hogy az okok összetettek, az idegrendszer fejlődését befolyásoló környezeti okok és a gén-környezet egymásra hatásai is közrejátszanak az állapot kialakulásában. A különböző tényezők különböző kombinációi eredményezik a tapasztalható klinikai tünetek megjelenési formáinak változatosságát – olvasható az Autisták Országos Szövetségének honlapján. Kővári Edit, elnök köszöntőjében azt hangsúlyozta: 2023-ban az eddigieknél is nagyobb szükség van rá, hogy felhívjuk a társadalom figyelmét az autizmusra, az autizmusban érintett társaink és családjaik mindennapi helyzetére.

A szövetség idén is bekapcsolódott a nemzetközi szinten hagyományként működő “Ragyogj kéken!” kampányba. A kezdeményezéshez Hatvan most is csatlakozott, így a városháza kék színbe öltözik az esti órákban.