Alma, körte, szőlő, szilva. Ezek azok a szezonális gyümölcsök, melyek az asztalunkra kerülnek ősszel. A mezőgazdasági szakértő elmondta, hogy a viszonylag magas hőmérsékletingadozás és a csapadék kedvez a termések érésének. A napsütés pedig elősegíti a színesedésüket és a cukrosodásukat, éppen ezért idén zamatos gyümölcsöket fogyaszthatunk. – Nagyon jónak ígérkezik a termés mennyiségben, a minősége pedig kiváló ebben az évben. A korai szőlőknél ugyan a savak kiégtek a szárazság és a napsütés hatására, de ez a kellemes, hűvös ősz jót ígér. A savnak és a cukornak az aránya minden gyümölcsben nagyon fontos, ez teszi kellemes ízűvé a terméseket – tette hozzá Simon Attila mezőgazdasági szakértő.

Áremelkedéssel azonban számolni kell a jelentős mértékben megnövekedett termelési költségek miatt. A gazdák emiatt arra számítanak, hogy visszaesik majd a kereslet a gyümölcsök iránt. Fontos azonban a megfelelő mennyiségű vitamin és ásványianyag bevitele a szervezetünkbe, hiszen ezzel fel tudjuk készíteni immunrendszerünket az előttünk álló télre. Tehát amennyiben tehetjük, fogyasszunk sok gyümölcsöt!

A szilvának például rengeteg pozitív élettani hatása van. Javítja többek között az anyagcserét, segít a gyulladások megelőzésében, jó hatása van a látásra és a bőrre. Gazdag olyan ásványi anyagokban, mint a vas, magnézium, fluorid és kálium. Utóbbi testünk sejtjeinek fontos alkotórésze, mely szabályozza a szívverést és a vérnyomást.