A Hatvani Galéria programján, ezúttal Kátai Csaba, a hatvani vasúti csomópont vezetője volt Tompa Z. Mihály beszélgetőpartnere. A vendég jelenleg mintegy 150 km hosszúságú vasútvonal forgalmi szabályozásáért fele, emellett pedig 314 ember munkáltatói jogkörét is gyakorolja. A felelőssége tehát nagy, gyermekkorában nem is gondolt arra, hogy a mozdonyok világában fog dolgozni. Akkoriban – csakúgy min most a fia – labdarúgó szeretett volna lenni. Először nagybátyja révén került kapcsolatba a vasúttal, de akkor még ez csupán vágyálom maradt. Mikor pályaválasztás előtt állt, majdnem háztartási gépszerelőnek ment, végül mégis a hatvani közlekedési és közgazdasági szakközepet választotta, így indult el ezen a pályán. – Tudom, hogy közhely, de amikor először mentem ki dolgozni a vasútállomásra, engem tényleg megcsapott a mozdony füstje. Magával ragadott az egész hangulata, a kollégák. Nem tudok, és nem is akarok innen elszakadni – fogalmazott Kátai Csaba.

Tanulmányai során mindvégig kitűnő volt, munkájában is a precizitást tartja a legfontosabbnak. Emellett azonban az emberiességre is odafigyel: jó kapcsolatot ápol kollégáival, arra is volt már példa, hogy egy munkatársának segített vizsgákra felkészülni, és együtt izgultak az eredmények miatt.

A beszélgetésben felidézték a restik korszakát, mikor az embereknek még volt idejük leülni egy kicsit pihenni, enni egy utánozhatatlan zónapörköltöt. Kátai Csaba azt mondta bár már lett volna lehetősége szakmai szinten továbblépni, nem szeretne elszakadni a várostól. A család a legfontosabb az életében, rengeteg időt tölt velük. Szabadidejében szeret sütni, főzni, rajong a friss fűszerekért. Emellett a művészeti vénája is erős:a zene, a festészet is szerepet játszik az életében, de az írás ami leginkább leköti. Az estén több verse is elhangzott.