Vaka István jövő héten Hatvant képviseli a Nemzeti Vágtán. Ló és lovasa már február óta tart edzéseket. Déva Szambával az elővágta versenyein is jól szerepelt, de történt egy kisebb baleset, így ki kellett hagyni a Hevesi Vágtát. Ezt követően a hortobágyi versenyen indultak, ahol a második helyezést érte el a 9 éves kisbér lovával. Egy hét pihenés után fokozatosan kezdték el újra az edzéseket.

Déva Szamba minden másnap kapja a vágtamunkát, a gazdája a távolságot és az iramot váltakoztatja az edzések során. Ha a lónak azonban nincs kedve, akkor az edzés kimarad. – Ő nem egy tárgy, hanem egy élőlény, akinek ugyanúgy lehet rossz napja, mint bármelyikünknek – emeli ki Vaka István.

Vaka István jövő héten a 3. előfutamban fog versenyezni. A mezőny ebben a futamba így néz ki:
Első helyről a Cegléd lovasa, a másodikról Maksa település lovasa, 3. helyről Kartal lovasa, 4. helyről Somorja lovasa, 5. helyről Hatvan lovasa, míg a 6. helyről Hernádkak lovasa indul. Vaka István úgy véli, hogy szoros küzdelem lesz a pályán, a legnehezebb Kartal lovasát lesz megverni.

A Hatvant képviselő lovas az egyik legtapasztaltabb sportolónak számít majd a vágtán, hiszen ez lesz a 10. alkalom, hogy részt vesz rajta. Ahogy kiemelte: minden évben nagyon sok hatvani érkezik ide, hogy szurkoljanak neki, ez pedig mindig nagyon motiváló számára.

A jövő hétvégi Nemzeti Vágtán a város nem csak lovasával képviselteti magát: a Hatvany Sert is csapolják a helyszínen és a tourinform iroda is kivonul, hogy még többen ismerhessék meg a települést.