A Hatvani Vágtáról továbbjutott lovasoknak már az előfutamokon nehéz ellenfelekkel kellett megküzdeniük. Polyák Nikolett Kartal színeiben a kétszeres vágtagyőztessel Molnár Gyöngyivel vívott nagy csatát. Niki rendkívül kiegyensúlyozottan vágtatott Monacco nyergében. A start után a negyedik helyen kezdte meg a versenyt lova pedig egyre erőteljesebb léptekkel utasította maga mögé az ellenfeleket, végül Molnár Gyöngyi csak egy orrhosszal tudta megelőzni a Hatvani Lovas Egyesület kiválóságát. Az előfutamok után a döntőben is esélyes lovasként emlegették Polyák Nikit. Végül a középfutamokon esett ki, ahol a Nemzeti Vágta idei győztese Németh János utasította maga mögé.

Szentes Barbara képviselte idén is Hatvant. Az előfutamon azonban a harmadik helyet szerezte meg, ami nem ért továbbjutást. Vaka István ebben az évben Kerekharasztot képviselve a hetedik alkalommal vett részt a Nemzeti Vágtán. Rutinosan és magabiztosan lovagolt, a negyedik helyen zárta az előfutamot, így az első napon búcsúzott a versenytől.
Sáfrány László a Hatvani Lovas Egyesület elnöke emlékeztetett, hogy eddig valamennyi Nemzeti Vágtán képviselték a várost a hatvani lovasok.

A Nemzeti Vágta kísérőprogramjaként a résztvevő települések is bemutatkoztak a rendezvényen. Az Andrássy úton felállított pavilonokban tekinthették meg a vendégek azokat a termékeket, kiállításokat, bemutatkozó anyagokat, amelyekre a legbüszkébbek a települések. A hatvani sátorban a vadászati és a Hatvany Lajos Múzeummal, valamint a Széchenyi Zsigmond Könyvtárral ismerkedhettek a látogatók. Gyermekfoglalkozásokkal is várták a családokat.
Szinyei András alpolgármester elmondta, hogy a szakmai visszajelzések alapján Hatvan rendezte a legrangosabb elővágtát az országban. Hozzátette: egy igényes bemutatóval készült a város a vágtára.

kezdőkép forrása: archív