Már Péter-Pál napja előtt elindultak a kombájnok, országszerte dolgoznak a gazdák az aratással. Jelenleg az árpa lekerülése után az őszi búza betakarítása zajlik, amelynek idei minősége kedvező a sütőipar számára.
Simon Attila mezőgazdasági szakértő szerint a mostani időjárás segítette a munkálatokat, a piac viszont új kihívásokat hozott. – A gabonák jól teleltek, a tavaszi esők is időben jöttek. Bár egy közepes termésre számíthatunk, a világpiacon tapasztalható problémák – főként az USA-ból és Kínából érkező aszályhírek – felfelé hajtják az árakat. Magyarországon idén a felvásárlási ár mintegy 25 százalékkal haladja meg a tavalyit. A búza jó minőségű, javító kategóriás, ami különösen fontos a malmok és pékségek számára – részletezte a szakember.
Az aratás idén kedvező ütemben halad, a gazdálkodók nagyobb kapacitással dolgoznak, mint korábban. A jó minőségű termény és a magasabb árak egyszerre jelentenek lehetőséget és kihívást: az élelmiszerárakra gyakorolt hatásuk a következő hónapokban válik igazán érezhetővé.
Kezdőkép: archív