A legtöbb szőlőültetvényen már a szüret végéhez közelednek a gazdák, a klímaváltozás miatt ugyanis idén is legalább egy héttel korábban kezdték el a betakarítást a szőlészek. A változékony idő ellenére bőséges szőlőtermést hozott az év. Csapadékos volt ugyan a júniusi és júliusi hónap is, az ilyenkor gyakori betegségek, főként a peronoszpóra és a lisztharmat mégsem támadták meg nagymértékben a szőlőt. A szüret felén túljutva az látszik, hogy az idei bortermés hazánkban 2 -2,5 millió hektoliter körül lesz. A leszüretelt szőlő egészséges, általában a cukortartalom is kifejezetten jó, a savak szépek. A szőlő átvételi árai magasabbak, mint tavaly.

– A Covid-19-világjárvánnyal összefüggő gazdasági hatások alól azonban a szőlő- és borágazat sem mentesült. A turizmus teljes leállása, az éttermek, szórakozóhelyek, rendezvények, szállodák zárva tartása a borfogyasztást is jelentős módon mérsékelte nemcsak belföldön, hanem a világ minden pontján. A rendkívüli helyzet értelemszerűen az árakra is kihat, a bor ára nagy valószínűséggel csökkenni, míg a szőlőé, a többi idényszerű gyümölcshöz hasonlóan emelkedni fog – közölte Simon Attila mezőgazdasági szakértő.

A statisztikák szerint a koronavírus hatásait elsősorban a prémiumborok forgalmazói szenvedték meg, a tömegborok ellenben kiválóan fogytak a járvány idején, így az otthon kortyolt, gyümölcsös és nem túl drága borok forgalma megugrott az év első felében. Hagyományosan a vendéglátásban fogy több bor, de idén megfordultak az arányok: a lakásokban itták meg az eladott mennyiség 70 százalékát, és a szupermarketek fölözték le a hasznot.

 

(22) A bor ára csökkent, a szőlő azonban drágább lett – YouTube