Már javában zajlik a cseresznyeszedés a földeken, így a piacokon már a friss, ropogós magyar gyümölccsel találkozhatnak a vásárlók.

– A magyarországi cseresznyének durván a 40%-a elfagyott, főként Zala, Bács-Kiskun és Somogy megyében volt jellemző. Ennek következtében hosszú idő óta először alakult ki az a piaci helyzet, amikor nagyobb a kereslet a gyümölcs iránt, mint a kínálat, így a termelők drágábban adhatják el azokat – mondta el Simon Attila mezőgazdasági szakértő.

Hozzátette: Svájcban, Olaszországban és Németországban is gondot okoztak a fagyok, így nagyobb exportra lehet számítani.

A hatvani térség szerencsésnek bizonyult áprilisban, ugyanis elkerülték a nagyobb hidegek, a csapadék mennyisége és a napsütéses órák száma pedig kedvezett a gyümölcsérésnek. Ennek következtében közepes mennyiségű, ugyanakkor kiváló minőségű produktumot vásárolhatnak a környékbeliek.

Még körülbelül egy hónapig lehet kapni a magyar cseresznyét a standoknál. Itthon még mindig a legelterjedtebb a germersdorfi fajta.