Idén nagy választékban, kiváló minőségű halat lehet majd vásárolni, azonban körülbelül 30%-os áremelkedéssel számolni kell, mert az aszály ezt az ágazatot is érintette. Az Aranyponty Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy a tavalyi évben az egy főre jutó halfogyasztás 6,5 kg volt, ami az idei évben emelkedett, leginkább a pontyot keresik a fogyasztók. A tógazdasági haltermelés csaknem 26 ezer hektáron történik.  

– Mintegy 25 ezer tonnányi halat állítunk elő. Ebből 15 ezer tonna étkezési hal, ezek mintegy 30% exportra megy, 35% a horgászvizek népesítésére fordítjuk, és a maradék pedig, mintegy 5 ezer tonna kerül majd a karácsonyi, és az egész éves halpiacra. Emellet van még a halászati ágazatnak a másik vonala, az úgynevezett intenzív haltermelés, ez általában melegvizes, geotermikus energiával működő rendszereket jelent. Itt legtöbben afrikai harcsát állítanak elő, illetve kisebb mértékben szürke harcsát, és egyéb szálkamentes halakat – mondta Lévai Ferenc. 

Hozzátette, hogy ezeknek a halfajtáknak az a nagy előnye, hogy konyhakészen kerülnek a piacra, így a felhasználásuk is egyszerűbb.