A napokban ugyan még szokatlanul napos, meleg idő van, de az ősz azért már hajnalonként beköszönt a hűvös, ködös idővel. Ilyenkor már nagyon fontos tudatosan figyelni az egészségünkre. Immunrendszerünk megfelelő állapota azonban biztosíték lehet arra, hogy betegség nélkül tudjuk átvészelni a fázós, sötét, hideg hónapokat, az előttünk álló telet.

– A nyárhoz hasonlóan ősszel is zöldségek és gyümölcsök gazdag választékát kínálják a termelők, melyek a hazai étkezési hagyományoknak tökéletesen megfelelnek. Szervezetünket bőségesen feltölthetjük a szükséges vitaminok és ásványi anyagok összességével, melyek jó szolgálatot tesznek a szűkülő, téli kínálat idejére is. A “csodaszernek” kikiáltott vitaminokat véleményen szerint a szervezet nagyon kevés arányban, vagy egyáltalán nem tudja hasznosítani. Sokkal jobban járunk, ha sok idényjellegű zöldséget és gyümölcsöt eszünk  – részletezte Déry Károly háziorvos.

A szakember hozzátette: a rendszeres mozgás is bizonyítottan immunerősítő hatással bír. Akik hetente legalább 3-4 alkalommal sportolnak,  sokkal nagyobb valószínűséggel maradnak egészségesek a téli időszakban is. A friss levegőn, szabadban történő mozgás szintén növeli a vér oxigénszintjét, ami kedvezően hat az egészségünkre.

Az egészségmegőrzés azért is fontos, mert a felső légúti megbetegedések már megjelentek a városban, influenzaszezon azonban még nincs.

Kezdőkép: Albert Péter – archív