A mostani vírusos, náthás, hideg téli időben sokan keresik a különböző immunerősítőket a piacon. Az egyik legnépszerűbb termék ezek közül a méz,  ami a legősibb természetes édesítőszerűnk. A jótékony táplálék többféle cukorból áll, tartalmaz még szerves savakat, enzimeket, vitaminokat és ásványi anyagokat. Lukács János méhész évek óta aktívan közreműködik abban, hogy megossza az emberekkel tapasztalatait és információit a méz jótékony hatásairól.  A méhész a mézes reggeli elnevezésű óvodai programban is rendszeresen részt vesz, amelyet idén a világjárvány miatt ősszel tartanak meg. – A méz egészségünkre gyakorolt hatása kétség kívüli: a sejtek táplálásához szükséges minden anyagot tartalmaz, emellett természetes immunerősítő, baktériumölő, gyulladásgátló. Magas vitamintartalma miatt az akácméz, konzervált beltartalmi értékei miatt a repceméz, széleskörű hatóanyag-tartalma miatt pedig a vegyes virágméz is javasolt immunerősítésre. Emellett az aranyló folyadék még a bakteriális megbetegedéseket is eredményesen tudja kezelni, hiszen természetes antibiotikum- részletezte a méhész.

Lukács János méhész beszámolt arról is, hogy nemcsak a méz, de a termelők által készített propolisz és a virágpor is nagyon gazdag és jótékony táplálék. Rendszeres fogyasztásukkal megelőzhetőek velük különböző vírusos, bakteriális és gombás fertőzések. Gyulladáscsökkentő hatását kihasználhatjuk légúti fertőzések, influenza vagy gyomorfekély esetén is.

– A propolisz több mint 300 különféle anyagból áll, főleg viaszból, gyantából, illóolajokból és virágporból épül fel. A propoliszt a méhek a kaptár sérüléseinek helyreállítására használják, illetve arra, hogy kizárják a betolakodókat.  A propoliszt többnyire tinktúra formájában találhatjuk meg. A propolisz-tinktúra egy sötét színű, mézes-alkoholos illatú folyadék, melyet fogyaszthatunk vízzel, teával hígítva, vagy töményen, kockacukorra vagy mézre cseppentve. Rendszeres fogyasztásával megelőzhetőek vele különböző vírusos, bakteriális és gombás fertőzések. Gyulladáscsökkentő hatását kihasználhatjuk légúti, húgyúti fertőzések, influenza vagy gyomorfekély esetén. Egyszóval természetes csodaszer – közölte a méhész.

Az ember 10-15.000 éve fogyasztja a mézet. A korabeli feljegyzések szerint több mint 300 féle betegség gyógyításában alkalmazták, napjainkban körülbelül 70 félénél. Érdekesség, hogy 100 g mézhez az 15.000 méhecske munkájára és egymillió virágra van szükség.

Kezdőkép: archív – Albert Péter