Péntek este sokan kilátogattak a második alkalommal megrendezett Régészet napja és éjszakája programra. Az eseményen kicsik és nagyok egyaránt jól érezhették magukat, a gyerekeket játékos régészeti feladatok és érdekes bemutatók várták, de a felnőttek is számtalan hagyományőrző mesterséggel, a magyarság kultúrájához tartozó tárgyi emlékekkel is megismerkedhettek. – Van itt egy fazekas mester, akivel közösen agyag edényeket is lehet készíteni, de a természetes anyagokból való szövést is ki lehet próbálni. A program célja a hagyományőrzés oly módon, hogy az felkeltse a látogatók figyelmét, ezért próbáltunk változatos és színes lehetőségeket kínálni – mondta Nagy László szervező, agrárszakember.

A látogatók kipróbálhatták magukat a fazekas mesterségben, a kovács műhelynél pedig fény derült arra is, hogy mire mondják pontosan „ addig üsd a vasat amíg meleg”.  A kovács mesternek ugyanis az ezer Celsius fok körüli fémet pillanatok alatt kellett megmunkálnia és elérnie rajta a kívánt formát.

Mindeközben a gyerekek folyamatosan ásatásokat végeztek, a kis kincskeresők egészen komolyan vették  a munkájukat. – Találtam már egy furcsa alakú követ, aminek a belseje üreges. Otthon is szoktam a földben kincseket keresni, felnőtt koromban régész szeretnék lenni – mondta Juhász Dávid.

Ezen kívül a látogatók megtekinthették a bronzkorban használt eszközök másolatát, az íjászkodás pontos technikáját valamint a lóval és ekével történő földművelést is.

Fotó: Albert Péter