A jövő év elejétől új időszámítás kezdődik a hatvani közétkeztetés ügyintézésében. A folyamatot korszerűsítik digitális megoldások alkalmazásával. Az E-Menza bevezetéséről még augusztusban döntött a képviselő-testület. Azóta zajlik az átalakítás előkészítése. Egy kipróbált, már több településen sikeresen alkalmazott rendszerről van szó, a fővárosban több kerületben és vidéken, például Pécelen is bevezették. Az új menzarendszer egyszerű, áttekinthető és követhető. A szülők, az iskolák és az étkezési szolgáltatók is naprakészek lehetnek az egyes tanulók étkezésével kapcsolatban. A gondviselők egy internetes felületen intézhetik majd a megrendelést, a lemondást és a fizetést is, valamint megnézhetik az étlapot, a korábbi rendeléseket és számlákat. A rugalmas rendszernek köszönhetően a hiányzások is könnyen kezelhetőek, a lemondás egyszerű, amely felesleges kiadástól kíméli meg a családokat és az étel sem vész kárba.

Fontos változás lesz, hogy előre kell majd fizetni az étkezésért, az esetleges lemondások összegét pedig a következő havi díjból írják jóvá. A befizetés esedékességéről vagy az elmaradásról a rendszer folyamatosan értesíti a szülőket. A diákok úgynevezett menzakártyákat kapnak, amelyet az ebédlőkbe kihelyezett leolvasókhoz kell majd érinteniük étkezés előtt, az alsó tagozatosok kártyáit a tanítók kezelik.

A szülőket már novemberben is több határidő érinti az átállás miatt – tájékoztatta szerkesztőségünket a Hatvani Polgármesteri Hivatal költségvetési osztályvezetője. Siraki Tamásné felhívta a figyelmet, hogy az E-Menza megállapodásokat november 23-ig kell megkötni, a szükséges dokumentumokat a diákokkal küldik haza az iskolák. Ezeket kitöltve a polgármesteri hivatal gazdálkodási irodájában kell leadni. – Az aláírt megállapodások leadásakor a szülők megkapják a tanulók egyedi azonosító kódját és a menza kártyákat. A rendszerbe a szülőknek előzetes regisztráció szükséges, amelyet november 30-ig kell megtenniük a hatvan.e-menza.hu oldalon. Ezen a felületen lehet majd elvégezni a teljes ügyintézést, a januári étkezést december 4-e és 18-a között kell megrendelni. Ennek díját pedig legkésőbb január 10-ig kell rendezni. – mondta el az osztályvezető.

Siraki Tamásné emlékeztetett: 2024. január havi étkezést azok tudnak rendelni az intézményekben, akiknek nincs 30 napot meghaladó térítésidíj-tartozásuk. A hatvani önkormányzat októberben döntött a gyermekétkeztetés térítési díj támogatásról, amely december 1-től igényelhető a polgármesteri hivatalban.

Azok a szülők, akiknek problémája merül fel a rendszerbe történő regisztrációkor, vagy a rendelések ügyintézése során, az illetékes iskolatitkárnál vagy a polgármesteri hivatal 06306579976-os telefonszámán jelezhetik.