A Felvidéken található Jánokra utazott a hatvani városvezetés. A látogatás célja az volt, hogy ápolják a testvértelepülési kapcsolatot. Jánok hatvani vonatkozása, hogy itt született Sziklay Szeréna, a Magyar Hiszekegy szerzője, Szinyei András alpolgármester nagymamája. A két település már több közös programot is megvalósított, a többi között, egy közösségi ház felújítására is sikeresen pályáztak, ahol létrehozták a Sziklay család emlékszobáját is – mondta Szinyei András, alpolgármester. – Hatvanban a Hatvany Lajos Múzeum vállalta a partner szerepét a pályázatban. Ezt Szlovákia és Magyarország is elfogadta. Így egy közös tender eredményeként valósulhatott meg az emlékszoba, ahol örömmel és büszkeséggel tekintek körbe. Vannak személyes anyagok is, de láthatóak olyan újdonságok is, amelyeket most látok először. Öröm idejönni, és látni a múlt emlékeit – fogalmazott.

A kiállítás megtekintése után Sziklay Szeréna tiszteletére létrehozott emlékhelyre látogatott a hatvani városvezetés, ahol elhelyezték az emlékezés koszorúját. Majd Bankó Ibolya, Jánok település önkormányzati képviselője a költőnő verseiből idézett. Mindezek után falunapi ünnepség kezdődött, ahol a jánoki diákok, és fiatalok versekkel, és dalokkal szórakoztatták a közönséget. Az eseményen sor került Jánok és Hatvan között már létrejött együttműködési megállapodás és szándéknyilatkozat aláírására is, ezzel megerősítve a testvértelepülések közötti eredményes kapcsolatot. – Több mint 10 éve dolgozunk együtt a hatvani önkormányzattal. Ezt az eredményes munkát aláírás nélkül is tudnánk folytatni, azonban ez egy olyan pont a két település közötti kapcsolatban, amivel kifejezhetjük az egymás iránt érzett tiszteletünket, a múltra tekintve és a jövőbe nézve is – mondta Begala Gyula, Jánok település polgármestere.  

Hatvan mára már sok testvérvárosi kapcsolattal rendelkezik – mutatott rá Horváth Richárd. A polgármester kiemelte, a határokon túl élő magyarok által lakott települések közül Jánokkal már aláírták az együttműködési megállapodást, amelyre Hatvanban került sor. A városvezető azt mondta, most alkalom nyílt arra, hogy Jánokon is megerősítsék a két település közötti barátságot. – Ez egy ünnepi pillanat, és nagyon fontos a város életében. Hiszen minden egyes magyarok által lakott határon túli település fontos kapcsolódási pont, hiszen ott is magyarok laknak, és nem ők tehetnek arról, hogy a történelem elszakította őket – hangsúlyozta Horváth Richárd.   

Horváth Richárd hangsúlyozta, rendkívül fontos, hogy ezeket a kapcsolatokat ápolja és őrizze Hatvan városa. Hozzátette, a jövőben is azon dolgoznak majd, hogy közös projekteket valósítsanak meg a testvértelepülések önkormányzataival.     

Fotó: Szeniczey Csaba