A jó időben egyre több olyan növény virágzik, amik gondot okozhatnak az allergiásoknak. Ha valaki tisztában van vele, hogy melyik pollen okoz számára panaszt, akkor az orvos által ajánlott gyógyszer szedése mellett egyéb praktikákat is bevethet a kellemetlen tünetek elkerülésére. Így például, aki a parlagfűre allergiás, a növény virágzásakor ne szárítsa a szabadban a ruháit, illetve minden este mosson hajat, hogy a polleneket ne vigye be az ágyba. Aki viszont még nem tudja, hogy melyik növény okoz neki gondot, könnyen kiderítheti. Dr. Szabó Csilla allergológus azt tanácsolja, hogy ha valaki két hete vizes orrfolyást tapasztal láz nélkül, viszket a szeme vagy a füle, forduljon orvoshoz, mert valószínűleg nem nátháról van szó.

Dr. Szabó Csilla azt mondja, az allergiavizsgálat nem tart sokáig, és már három éves kortól elvégezhető. Az allergológus elmondta, hogy egyszerű folyamattal vizsgálják az allergiát.

– Az alkarra cseppentjük rá az allergén oldatokat és azokat bejuttatjuk a bőrbe. 15-20 perc múlva pedig már látható is, hogy allergiás-e valamire, akit megvizsgáltunk – mondta Dr. Szabó Csilla. Hozzátette: egyre kevesebben fordulnak orvoshoz, sokan inkább a recept nélkül kapható készítményekre bízzák magukat. A doktornő azt tanácsolja, aki teheti inkább vizsgáltassa ki magát, mert így pontosan megtudhatják, hogy melyik növény és milyen időszakban okoz számukra panaszokat.

 

Kezdőképünk illusztráció, forrása: google.com