A szántóföldeken már elvégezték a gazdák a műtrágya kiszórását, így Hatvan térségében is jól látható, milyen szépen növekednek a gabonafélék – mutatott rá a mezőgazdasági szakember. Simon Attila kiemelte, a repce is megkezdte a virágzást, ebből látszik, hogy a gazdák már elvégezték a repcefénybogár elleni védekezést. Most a legfontosabb munkák a fóliák alatt és a gyümölcsösökben kezdődnek. – A fóliások ilyenkor palántáznak ki, – a fűtött, vagy kevésbé fűtött fóliákba – hogy május végén, júniusban megjelenhessen a piacon a friss paradicsom és a paprika, hiszen a házinak nincsen párja. Teljesen más íze van, mint a nagyüzeminek – mondta.       

Kora tavasszal a hajnali időszakban még mínuszba kúszott a hőmérő higanyszála. A hidegnek elsődlegesen a gyümölcsösök voltak kitéve. Simon Attila kiemelte a legnagyobb veszteséget a kajszibarack szenvedte el, itt szinte 100%-os volt a fagykár. – A gyümölcsösök gazdái a fagyveszély, fagykár után megkezdték az intenzív permetezést, a fák regenerálását különféle vegyületekkel, úgyhogy minden ágazat teszi a dolgát – tette hozzá.  

A szakember arról is beszélt, hogy a szőlők virágzása május közepére várható, de a munka már itt is elkezdődött. A metszéseket befejezték a gallyakat lezúzták. – Ilyenkor tápanyag-utánpótlás van, minimális permetezés. Mindezek után május közepétől kezdődik meg az intenzív ápolás. Zöldválogatás, hajtásválogatás már a nyári időszak munkája. Tehát már a szőlőgazdák is dolgoznak, csak még nem akkora intenzitással – részletezte.  

Simon Attila hozzátette, tavaly az aszályos nyár hatására a talaj teljesen kiszáradt. Azonban a csapadékos időjárásnak köszönhetően az alföldön már visszatöltődött a föld nedvességtartalma, de az ország északi területein a mélyebb rétegekben még mindig száraz a föld.

A szakember összességében bizakodó, ahogy mondta Magyarországon a mezőgazdaság háttérkultúrái jó állapotban vannak, így jól indul az év.