Nevet adni nagy felelősség. Egyes elméletek szerint a nevünk az egész életünkre hatással van, a közmondás is úgy szól, nomen est omen, tehát nevedben a sorsod. A magyar anyakönyvezhető utónevek száma minden évben változik és gyarapodik néhány névvel.

A Hatvani Gesztenyéskert Óvodában azt tapasztalják, divatosak ugyan a különleges hangzású nevek, de megfigyelhető, hogy legtöbben az évek óta népszerűek közül választanak. – Fiúk közül Mátéból van a legtöbb, de a Milánt és a Zalánt is sokan választják.  A lányoknál pedig a Vivien és a Dorottya is nagyon elterjedt – részletezte Bereczkiné Valter Anita intézményvezető.

Hozzátette: érzékelhető, hogy az apák szeretik visszahallani a saját nevüket, így sok fiú az édesapja nevét viseli. Vajas Tünde, hatvani anyakönyvvezető elmondta, hogy 2018-ban voltak olyan nevek, amelyekből csak egyetlen egy volt a városban. Ilyen például a Dzsamal, Daren, Levin és a Zerind férfinevek. A női nevek közül is volt olyan, amelyik annyira egyedi, hogy nincs másik hatvani lakos, akit így hívnának. Így ritka névnek számít az Aporka, Csinszka, Kendra és Seron is. – Hatvanban a leggyakoribb férfinevek a Marcell, Bence, Ádám és a Krisztián. A régi magyar nevek is ismét közkedveltek lettek, hiszen az elmúlt évben kilenc hatvani gyermeket neveztek el Istvánnak és szintén kilencet Lászlónak. Női nevek közül a leggyakoribb a Hanna, ugyanis 16 lány kapta ezt a nevet, viszont a Zoé, Maja és a Jázmin is nagyon elterjedt név a városban – részletezte Vajas Tünde anyakönyvvezető.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy némelyik keresztnév többet árul el a szülőről, mint a gyerekről. Tükrözheti az ízlésüket, sőt adott esetben még a példaképeiket is.