Jövő héten indul a Hatvani Konzultáció – jelentette be Horváth Richárd polgármester. A városvezető hozzátette: a Hatvani Városvédő Egyesület legutóbb 2017-ben indította el ezt a kezdeményezést, ezt megelőzően még sohasem volt ilyen széleskörű párbeszéd a településen. Az első konzultáción több ezren vettek részt és mondták el véleményüket, az eredményeket pedig a városvezetés beépítette munkájába. Azóta a hatvaniak rendszeresen elmondhatják mit gondolnak a város működéséről és a jövőjéről. A Közösségi Költségvetés során például kifejezetten a helyi lakosok javasolhatnak projekteket, amiről szavazhatnak is. – Mi vagyunk az első városvezetés, amely meghonosította a párbeszédet a hatvaniakkal, hiszen az egyik alapelvünk az, hogy mi, közösen, együtt döntünk! Erről szól a Közösségi Költségvetés és a Hatvani Konzultáció is. Nem akármilyen éveken vagyunk túl. Nincs olyan hatvani, akinek ne okozott volna komoly fejtörést az, hogy egyik vagy másik válság kapcsán min érdemes változtatni, mit érdemes megtenni. Mi, városvédők is hasonló dilemmák sorozatával álltunk szemben: növekvő költségek, kormányzati elvonások, elszálló energiaárak. Sok új problémát kellett kezelni, miközben az eszközeink csökkentek – mondta a polgármester, a városvédők elnöke.


A második Hatvani Konzultáció során 8 kérdésre válaszolhatnak majd a lakosok. Téma lesz egyebek mellett a gazdasági stabilitás, a biztonság költségvetése, a városi fejlesztések, a hatvaniak bevonása a településsel kapcsolatos döntésekbe, a környezetvédelem és a karitatív segítségnyújtás is. Horváth Richárd hangsúlyozta, azokra az ügyekre és értékekre kérdeznek rá, amelyeket kiemelten fontosnak tartott a városvezetés a válságban is. –Nagyon fontos az, hogy tudjuk, hogy a hatvaniak mit gondolnak ezekről a helyzetekről, mit gondolnak a válságban adott válaszokról, ez hogyan érinti az életüket. Azokhoz az értékekhez nyúltunk vissza, amelyek meghatároznak minket, hatvaniakat. Törődünk egymással, óvjuk a természetet, odafigyelünk a városunkra, és amikor csak lehet, megpróbálunk a lehető legtöbb hatvanit bevonni azokba a döntésekbe, amelyek a város jelenét és jövőjét érintik. Ezek szellemében kezeltük e nehéz időszak kihívásait. A Hatvani Városvédő Egyesület tagjai – és én személy szerint is – kíváncsiak vagyunk arra, hogy a hatvaniak mit gondolnak a városról és mindarról, amit az elmúlt időszakban tettünk – fogalmazott Horváth Richárd.

A Hatvani Városvédő Egyesület tagjai minden háztartásba eljuttatják a konzultációs íveket, ezután pedig újra felkeresik a hatvaniakat és összegyűjtik a lakosok véleményét tartalmazó dokumentumokat. A városban folyamatosan standolnak majd a szervezet tagjai, így ezeken a pontokon ki lehet tölteni a lapokat. Emellett online módon is lehetőség van részt venni a konzultációban, a hatvanikonzultacio.hu weboldalon. A hatvaniak véleményét felmérő akció május 8-án indul és május 28-ig tart.

Fotó: Albert Péter