Közeleg augusztus 20-a, ilyenkor nagyon sok település, köztük Hatvan is, tűzijátékkal ünnepel. A kutyáknak azonban ez az időszak plusz stresszt jelenthet, mert nagyon sok négylábú pánikol, fél az erős fény- és hanghatásoktól, többen megszöknek otthonról és akár hetekig is kóborolhatnak.

Rudas Aranka, a Kutyaszív Állatmentő Közhasznú Alapítvány elnöke kiemelte: a kutyák elsődlegesen szaglásuk révén fedezik fel környezetüket, ám érzékeny hallásuk is fontos szerepet játszik abban, hogyan érzékelik, hogyan értelmezik az őket körülvevő világot. Kétszer szélesebb frekvenciasávban képesek hallani, akár négyszeres távolságból is. Éppen ezért érezhetik az ebek veszélyesnek az erős hanghatásokat, ilyenkor viselkedésük zavarttá, feszültté válhat.

– Ilyenkor biztosítsunk egy kuckót a négylábú kedvenceinknek, ha lehet engedjük be őket egy kis időre otthonainkba, hogy probléma nélkül vészelje át ezt az időszakot. Félős kutya esetében érdemes már a tűzijáték megkezdése előtt arra a helyre vezetni őt, ahol biztonságban tudhatjuk, és ahol átvészelheti az estét. Figyelni kell a saját viselkedésünkre is, lényeges, hogy mi magunk nyugodtak maradjunk és biztonságot, higgadtságot sugározzunk. A láncon tartott kutyákról se feledkezzünk meg, őket ez időre érdemes elengedni és egy biztonságos helyre vezetni, mert képesek magukat akár halálosan is megsebezni félelmükben – részletezte Rudas Aranka.

Amennyiben végképp nem találunk hatékony megoldást a félelem és a pánik ellen, akkor kérjünk tanácsot az állatorvostól. Ő tud adni olyan nyugtató hatású készítményt, mellyel az eb könnyebben átvészeli a tűzijátékot. Az is megoldás lehet, hogy a webshopokban vagy állatkereskedésben nyugtató hatású nyakörvet vagy spray-t keres.

Kezdőkép: illusztráció