Héhalom neve lassan, de biztosan egybeforr a Böllérfalva elnevezéssel. A településbe beérve is egy malac formájú bála fogadja a vendégeket, jelezvén: itt ínycsiklandozó disznóságokkal lehet találkozni. A központban egy hatalmas területen rendezik meg már ötödik éve a Böllér BL-t. A verseny elsősorban a disznóvágásról szól, de rengeteg program és látványosság van itt, ami miatt megéri kijönni. Ezt sokan tudják is, mivel évről-évre egyre nő a látogatói létszám: az elmúlt évben például 15 ezren voltak kint a programon. – Héhalmon korábban nem volt igazi, jellegzetes hagyományőrzés, mint például Boldogon vagy Bujákon. A disznóvágás pedig vidéken örök hagyomány, ezért teremtettük meg ezt a fesztivált – fogalmazott Bakos József, Héhalom polgármestere.

A rendezvényt a jótékonyság vezérli: a Dévai Szent Ferenc Alapítványt támogatják vele, Böjte Csaba munkásságát segítik. A csapatok pedig felkészülten érkeznek a versenyre: mindenki saját udvart épít, amit kedve és ízlése szerint díszit fel. Vannak itt falusi, palóc portát idéző kiegészítők, népviseletbe öltözött emberekkel, a hatvani udvart például egy hatalmas kapu díszíti, a város szlogenjével. A bent zajló nagy munkát pedig könnyíti a zene: Kepes Iván folyamatosan szórakoztatta a közönséget. Délelőtt már kész volt a hagymás sült vér és a reszelt máj. – Lucskos káposzta, orjaleves, káposztás paszuly, kolozsvári rakott káposzta, és agyas levessel is készültünk – avatott be Földesi Attila, a Hatvani Daliák vezetője.

Nem csak a daliák, a roncsderbysek is itt voltak Hatvanból: helyüket pedig egy jellegzetes autó mutatta.  – A hatvaniak három éve rendszeresen részt vesznek ezen a programon, és mindig sikereket érnek el. Reméljük ez idén is így lesz, mert amiket bent kóstoltam, azok nagyon finomak – mondta el Lestyán Balázs alpolgármester.

A hatvaniak most sem mentek haza üres kézzel a programról: több díjat is nyertek.  És hogy a hatvaniak mindenhol ott vannak, jól mutatja, hogy a Böllér BL-en még Hatvany sört is lehetett inni.

Fotó: Albert Péter