A Hatvani Kodály Zoltán Értékközvetítő és Képességfejlesztő Általános Iskola 26 hetedikes és 4 nyolcadik osztályos tanulója, valamint 3 kísérő pedagógusa irodalmi kiránduláson vett részt március közepén Biharban. Az iskola,  a HAT-16-01-0650 pályázat keretében nyerte meg ezt a tanulmányi utat, aminek első megállója Nagyvárad volt. Itt megnézték a római katolikus székesegyházat és a város szülöttének, Szent László királynak a szobrát. Elsétáltak a Petőfi-parkba, ahol koszorút helyeztek el Petőfi Sándor szobránál, majd ellátogattak Ady Endre törzshelyére is, az EMKE kávéházba.

Ezt követően Nagyszalontára mentek, ahol Arany János nyomában jártak. Megtekintették a Toldi szerzőjének szobrát a líceum előtt, a szülőház helyén álló emlékházat és a Csonka-toronyban berendezett emlékkiállítást. Ellátogattak a szalontai gyermekotthonba, ahol a fiúk futballmérkőzésen mérhették össze tudásukat. A nap végén pedig átadták a gyerekeknek gyűjtött játék- és könyvadományokat.

A második napon az UNESCO világörökségeként nyilvántartott Pádis-fennsíkra kirándultak, ahol közel 10 kilométert tettek meg a 40-60 cm-es hóban. A havas kalandok után a Glavoj-réten pihent meg a csapat. Az utolsó napon Köröstárkányba mentek, ahol Gábor Ferenc író és helytörténész mesélt a tárkányi hagyományokról. Várasfenesen a környék leggazdagabb tájházát, és a Győrffy István Népismereti Otthon kiállítását nézték meg, majd a Királyerdő vadregényes tájain haladtak az érmelléki területekre. Érmindszenten Ady Endre szülőházát és a benne kiállított személyes tárgyakat, majd Nagykárolyban a felújított Károlyi-kastélyt járták be.  A kirándulás megvalósítását az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő 897 000 Ft-tal támogatta.