A kullancsfélék családjába világszerte mintegy 700 ismert fajt sorolnak. A kullancsok a pókszabásúak közé tartozó, gerinceseken élősködő, vérszívó ízeltlábúak. Magyarország területén kb. 20 féle kullancs él, de nem mindegyik terjeszt az emberre is veszélyes betegséget. A kullancs az árnyékos helyeket kedveli, az erdő aljnövényzetében tartózkodik a legszívesebben. A vért adó gazdát az általa kilélegzett szén-dioxidból, a bőrön át kiválasztott különböző anyagokból, a testhőmérsékletből és a mozgás keltette rezgésekből álló komplex inger révén érzékelik. A gazdaszervezet tollazatára, bundájára, ruházatára a lábakon lévő karmok segítségével kapaszkodnak fel. (A közvélekedéssel ellentétben nem ugranak.) A kullancs a bőr átszúrása előtt érzésteleníti azt, így gyakran észre sem vesszük. A fertőzött kullancs nyálmirigyéből a megbetegedést előidéző kórokozók csak a beszúrást követő 4-6 óra múlva, a felesleges vér visszaöklendezésekor kerülnek az emberbe. Ezért fontos, ha “kullancsos” helyen járunk minden este meg kell néznünk, nézetnünk magunkat, vagy a gyermekeket (főleg a hajlatokat és a fül környéki hajas fejbőrt) – tájékoztatott Heves Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya.

A két legfontosabb kullancs által terjesztett betegség a vírusos agyvelőgyulladás (kullancs-encephalitis) és a Lyme-kór.

Kullancs-encephalitis:

A betegséget vírus okozza. A vírusfertőzött kullancsok által megcsípett emberek egyharmadánál 5 – 14. napon influenzaszerű tünetek léphetnek fel (láz, fejfájás, végtagfájdalmak). Néhány nap múlva a panaszok megszűnnek, teljes a gyógyulás. Minden ötödik betegnél második szakasz is követi az elsőt, a csípés utáni 4. héten. Erre jellemző a központi idegrendszer gyulladása (erős fejfájás, a nyak merevsége, magas láz, rossz közérzet és hányás) és idegrendszeri tünetek, bénulások. A vállizomzat sorvadása és az agyi működés károsodása maradhatnak vissza.

Lyme-kór:

A betegséget a Borreliaburgdorferi nevű baktérium okozza. 2 nap és 4 hónap között jelentkeznek a friss fertőzésre utaló bőrtünetek: kokárdaszerű, vándorló bőrpír formájában. Ritkábban a fülcimpán és az ízületek felszínén vastag gyulladt folt alakul ki. Ideggyulladás: fejfájás, hallászavar, arcidegbénulás, agyhártyagyulladás a csípés után 1-3 hónappal léphet fel. Késői, kóros immunreakció következményei a változatos, hullámzó ízületi gyulladásos elváltozások. A diagnózis felállítása orvosi feladat, legtöbb esetben antibiotikummal gyógyítható betegség.

Idén Heves megyében az egészségügyi szolgáltatók még nem jelentettek kullancs által okozott fertőző megbetegedéseket.

Napjainkban a védekezés legfontosabb alternatívája a megelőzés. Közöttük kiemelt jelentőségű a kullancsriasztószerek használata, az ún. kullancsvizit, illetve a bőrbe fúródott kullancs mielőbbi felderítése és eltávolítása. Kullancs-encephalitis ellen rendelkezésre áll védőoltás, amelyről a háziorvosnál lehet érdeklődni.