Csütörtök délelőtt a Grassalkovich-kastély kertjében található épületben ünnepélyes keretek között átadták a Hatvani Közösségi Felsőoktatási Képzési Központot. Így a hatvaniaknak is van már felsőoktatási központjuk.

A hatvani önkormányzat, a Bosch-sal közösen hozta létre a központot, a képzéseket a Budapesti Gazdasági Egyetemmel, valamint a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel közösen valósítják meg. Az előbbi nemzetközi gazdálkodás FSZ, míg az utóbbi villamosmérnöki BA képzést indít.

Az eseményen dr. Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár a közösségi főiskolák jelentőségét méltatta a felsőoktatásban. Rávilágított arra, hogy célszerű, ha a fiatal szakemberek nem hagyják el a városukat, hanem ott képzik őket, ahol élnek és ahol dolgozni szeretnének. Ahogy fogalmazott: a projektben résztvevő partnereket ismerve jó és hatékony együttműködés várható minden fél részéről. A központot pedig biztosította róla, hogy a kormány továbbra is támogatja a képzéseket, a jövőben pedig újabb lehetőségek nyílhatnak meg.

Horváth Richárd Hatvan polgármestere beszédében elmondta: korábban már többen megpróbáltak felsőoktatási képzést hozni a városba, de ezidáig mindenki elbukott vele. Nekünk azonban sikerült – fogalmazott. A város első embere hangsúlyozta: komoly és kemény munka eredménye ez a központ. A város több intézménye is készült már rá, így például a hallgatók a Markovits Kálmán Uszodában és az Ady Endre Könyvtárban is ingyen férhetnek majd hozzá egyes szolgáltatásokhoz.

Horváth Richárd kitért arra, hogy a Bosch-sal való együttműködésüknek számtalan eredménye van már, ilyen a Bosch óvoda létrehozása, az általános iskolai osztályok indítása, tervben van a középiskolai képzés is, most pedig a felsőoktatás valósul meg segítségükkel.

– Folyamatosan azon dolgozunk, hogy újabb és újabb fejlesztéseket hajtsunk végre, hogy a hatvaniak minél jobban érezhessék magukat a városukban. Együtt közösen komoly célokat érhetünk el. Ez egy sikertörténet, a mi sikertörténetünk – zárta gondolatait a polgármester.

Sándorné Dr. Kriszt Éva, a Budapesti Gazdasági Egyetem rektora azt mondta: kiemelten fontos, hogy biztosítsuk annak a feltételeit, hogy a lakhelyhez közel is legyen lehetőség a továbbtanulásra. Ebben a szellemben az iskolának jelenleg is van vidéki kara, és ebben a szellemben csatlakoztak ehhez a központhoz is. Kitért arra, hogy a nemzetközi gazdálkodási képzésükön 20-50 fős csoportot indítanak, és erre már most 26-an jelentkeztek.

Dr. Józsa János, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem rektora elmondta: a villamosmérnöki és informatikai kar az egyik legfontosabb iskolájukban, ők pedig ezt a legnagyobb kvalitásukat ajánlják fel a város számára. Magas színvonalú képzést és az egyetemükön megszokott szigort ígérte a rektor.

Volker Schilling, a Robert Bosch Elektronika Kft. gazdasági ügyvezető igazgatója rávilágított arra, hogy Magyarország, csak úgy, mint Európa több országa mérnökhiányban szenved a munkaerőpiacon. Így ez a központ egy kiváló lehetőség ennek a csökkentésére.  Emellett ez a központ a munkatársak továbbfejlesztését, továbbtanulását is szolgálja, ami nagyon vonzó lehetőség számukra.  – Büszkék vagyunk erre a közös együttműködésre, örömmel támogatjuk a városi képzéseket, legyen szó óvodáról vagy felsőoktatásról – fogalmazott.

Roger Seemeyer, a Robert Bosch Elektronika Kft. műszaki ügyvezető igazgatója arról beszélt, hogy a mai komplex és változó világunkban pontosan ilyen rugalmas képzésre van szükség, mint ami most itt, Hatvanban megvalósul. Ennek segítségével progresszív, előremutató tudástranszfert tudunk létrehozni a képzéstől az iparig. Hangsúlyozta: a Bosch mindig vezető szerepet játszott a fiatal vezetőképzésben, most is örömmel ajánlották fel tapasztalataikat.

A szalagátvágást követően mindenki megtekinthette a központot, bejárhatták a már berendezett tantermeket. A közösségi finanszírozású felsőoktatási képzőhelyek létrehozásának fő célja, hogy megszűnjenek Magyarországon a földrajzi értelemben vett „felsőoktatás-mentes övezetek”. Ezek a modellek az Egyesült Államokban és Franciaországban is jól működnek már, hazánkban pedig most Kisvárdán, Sümegen, Siófokon és Hatvanban hoznak létre közösségi felsőoktatási képzési központokat. Ezek közül pedig az országban elsőként a hatvanit adták át.