Mozgalmas családi napot tartottak a vadászati múzeumban a hétvégén: a szervezők az óvoda és az iskolakezdés nehézségeit szerették volna feledtetni ezzel a gyermeknappal, így ez a program elsősorban nekik szólt. Számtalan játékos feladattal várták őket. Már rögtön a bejáratnál egy medence fogadta a látogatókat, ahol kecsegét lehetett simogatni. Az udvaron több standot állítottak fel, sok helyen élő állatokkal találkozhattak a gyerekek, voltak itt vadászkutyák, ragadozómadarak, akiket lehetett fotózni is, mindemellett pedig róka, nyest, kígyó, csótány és különböző rágcsálókkal is ismerkedhettek az érdeklődők. Lehetőség volt lézeres vadászatra, kipróbálhatták a kovácsmesterséget, az íjászkodást, lehetett kézműveskedni és népi játékokkal is játszani.

Tartottak baranta bemutatót, és a 16-17. századi vadászati fegyverek világában is el lehetett merülni. A Sárvárról érkezett Nádasdy Ferenc Bandérium tagjai mindenkinek szívesen elmagyarázták a vágó, szúró- és lőfegyverek használatát. Kapitányuk, Tolnai István a csinka puska használatát is bemutatta, amit kifejezetten, vadászatra használtak.

A díszteremben pedig egy utazóbábszínház közreműködésével a piszén pisze kölyökmackó történetét ismerhették meg a gyermekek. Vackor kalandjai során megtanult fagylaltot főzni, és felelősséget vállalni a tetteiért. E program egyfajta felvezetése is az Egy a természettel vadászati világkiállításnak is, aminek októberben Hatvan is otthont ad. – Örömmel tapasztaljuk, hogy egyre többen érkeznek a programjainkra. Mi azon dolgozunk, hogy folyamatosan tudjunk újdonságokkal szolgálni, idén van látványfőzés is, így itt nem csak az állatok és a vadászok életébe nyújtunk betekintést, hanem a vadgasztronómiába is – tájékoztatott Nagy-Hanula Viktória, a Széchenyi Zsigmond Kárpát-medencei Magyar Vadászati Múzeum igazgatóhelyettese.

A napból a zene sem maradt ki, erről pedig az Alma együttes gondoskodott, akik folyamatosan énekeltették és táncoltatták a közönségüket.

Fotó: Ocsovai Zoltán