Koboz, török lant, duda és fidula. Ezek azok a hangszerek, amelyekkel Balassi Bálint és Tinódi Lantos Sebestyén korában szórakoztatták az embereket. De nemcsak régi hangszerekkel és zenékkel, hanem a régi korok viseletével is megismerkedhettek az érdeklődők a Hatvany Lajos Múzeumban. A Végek Dicsérete című előadás zenei anyagát úgy állították össze, hogy egészen a honfoglalástól kezdve az 1956-os eseményekig hallhatott dalokat a közönség – tudtuk meg a Misztrál Együttes egyik alapítójától. Heinczinger Miklós kiemelte, hogy a régi dalok üzenete ma is érvényes.

Nekünk, magyaroknak a Rege a Csodaszarvasról a származási legendánk. Ez fontos mert, ha nincsenek gyökereink, akkor elhervadunk, elszáradunk és kidőlünk, mint egy fa” mondta.

Hozzátette, hogy a gyerekkorából hozza a magyar történelem iránti érdeklődését és a hagyományok ápolásának szeretetét. 

Az előadás során egy ősmagyar fegyverrel, a szablyával is megismerkedhetett a közönség. A Hatvany Bajvívó Oskola vezetőedzője fontosnak tartja a magyar harcművészet hagyományának őrzését. Simon Tamás gyerekeknek is tanítja a kardvívás technikáját.

Ez egy igazi, szkíta-magyar fegyver, és az ezzel való bánásmód és a harcmodor több készséget is fejleszt a gyerekeknél. A koncentrációtól kezdve a ritmusérzéken át, az összpontosítást, az egymásra figyelést is megtanítja” mondta.  

Simon Tamás hozzátette, hogy a magyar bajvívó harcmodor és a Balassi dalok hangulata még közelebb hozza a mai kor emberét a régi hagyományokhoz.