Hétfő délután Tóth Péter Lóránt versvándorral az irodalomkedvelők körbejárták a város Radnótihoz köthető helyszíneit, majd koszorút és mécseseseket helyeztek ki Radnóti Miklós szobrához. Ezt követően irodalmi emlékműsort tartottak a könyvtárban, ahol kiemelték a költő hatvani vonatkozásait is, illetve idéztek a műveiből.

Radnóti Miklós 1942 őszétől 1943 januárig Hatvanban volt munkaszolgálatos. Nagyteleken voltak elszállásolva és onnan jártak a cukorgyárba dolgozni, szenet lapátolni. Két versét is Hatvanban írta, az Októbervégi hexameterek és a Kecskék című alkotásait. – Radnóti Miklós azon költők közé tartozik, akiket a megpróbáltatások érleltek igazán nagy alkotóvá. Mindig azon gondolkodom, hogy ebben a földi pokolban és a nehéz körülmények között, amikben élt, hogyan tudott verseket írni. Szerintem Radnóti a költészethez fordult, hogy túlélje a megpróbáltatásokat – mondta Tóth Péter Lóránt.

Tóth Péter Lóránt gyermekkora óta érdeklődik Radnóti munkássága iránt. Idén egy vers-zarándoklaton is részt vett, melynek keretében olyan helyeket keresett fel, ahol a költő járt. Augusztus 31-én indult a szerbiai Borból, 800 kilométert tett meg, majd szeptember 24-én megérkezett a Győr melletti Abdára, a költő halálának feltételezett helyszínére.

„A lélek útja” vers-zarándoklat célja, hogy újra felhívja a ma élők figyelmét a Radnóti-féle humánumra, a meg nem alkuvásra, megbocsájtásra, hazaszeretetre és a lélek elpusztíthatatlanságára.