Erősödött a forint árfolyama az év első heteiben. A magyar valuta az amerikai dollárral szemben is sikeres volt. Míg az év első kereskedési napját 257,8 HUF/USD árfolyamon kezdte, csütörtök estére 259,3 HUF/USD szintig erősödött. A dollárral szemben a forint a hosszabb távú maximumokkal összehasonlítva is javított, 2017 szeptembere óta a legerősebb árfolyamon jegyezték.

A munkanélküliség novemberi mérőszámai megerősítették a munkaerőpiac nagyon kedvező feltételeit. Az adatok azt mutatják, hogy a magyar gazdaság növekedése valószínűleg meghaladja potenciálját. A munkaerőpiac jelenlegi helyzetében a cégek kénytelenek szembenézni a munkaerőhiánnyal, ami gyors bérnövekedéssel jár. A bérek emelkedése pedig – a nagyobb fogyasztás következtében – a gyorsuló inflációban is megjelenik. Ennek növekedése novemberben éves szinten elérte a 2,5 %-ot.

Az infláció fokozatosan közelít az MNB által kitűzött 3 százalék felé, ami a gazdaság erős kondícióival párosulva a szakemberek szerint azt eredményezheti, hogy a jegybank idén valószínűleg fordít a kormánykeréken a szigorúbb monetáris politika felé. Ez viszont együtt jár majd a forint erősödésével. Az elemzők szerint a forint ebben az évben eléri a 300 HUF/EUR szintet, sőt akár a 295 HUF/EUR szint alá is erősödhet.

Forrás: piacesprofit.hu

Kezdőkép: google.com