A Hatvani Önkormányzat folyamatosan segíti a fiatalokat, így idén is meghirdette a felsőoktatási pályázatot. Most 10 hallgató nyerte el az ösztöndíjat. A sikeres pályázók havonta 25 ezer forintot kapnak, amelyet azzal a feltétellel ad a város, hogy a tanulmányaikat követően a fiatalok Hatvanban vállalnak munkát, és itt kamatoztatják a megszerzett tudásukat – mondta el Horváth Richárd polgármester, aki hozzátette, hogy az ösztöndíjak elbírálásánál az önkormányzat igyekszik olyan képzéseket támogatni, amik hiányszakmák. Hangsúlyozta: a továbbtanulás komoly anyagi kihívást jelent, ezért is hozták létre a felsőoktatási ösztöndíjat, hogy a jól teljesítő hatvani tanulókat és családjaikat segítsék.

“Nagy öröm volt hallani, hogy az ösztöndíjasok többsége azt mondta, hogy Hatvanban képzeli el a jövőjét és itt szeretne családot alapítani. Fontos, hogy a fiatalok itt maradjanak a városban, itt képzeljék el a jövőjüket, mert ez azt jelenti, hogy hisznek Hatvanban és a saját jövőjükben is.”

A nyertes pályázók különböző egyetemeken tanulnak. Az ösztöndíj van, akinek a bejárást, az albérlet, vagy a kollégium finanszírozását könnyíti meg. Lóska Bálint, az Óbudai Egyetem villamosmérnök képzésére jár. Azt mondta: diplomaszerzés után szeretne visszatérni Hatvanba.

Nagyszerű lehetőségnek találtam ezt az ösztöndíjat, ezért jelentkeztem. Írni kellett egy A4-es oldalnyi írást magamról, amiben a céljaimat fogalmaztam meg, valamint az elhelyezkedési szándékaimat. Jelenleg is dolgozom az iskola mellett az egyik hatvani cégnél, és a jövőben is mindenképp itt a városban, vagy a környéken szeretnék majd elhelyezkedni.

Az idei felsőoktatási ösztöndíj-szerződések ünnepélyes aláírásán hat hallgató vett részt, a többiek egyéb kötelezettségeik miatt másik időpontban vehetik át a jutalomról szóló hivatalos okmányt. Az eseményt kötetlen beszélgetés zárta, ahol a diákok egyebek mellett magukról, tanulmányaikról, valamint terveikről meséltek.

Fotó: Albert Péter