Hatvanban az Őrszem szobornál emlékeztek meg a doni csata tragédiájára. Az ott vívott harcok a magyar hadtörténelem legszomorúbb fejezetei közé tartoznak: a megfelelő fegyverzet és felszerelés nélkül kiküldött, lehetetlen feladattal megbízott honvédek ezrei szenvedtek és vesztek oda az orosz télben. A Vörös Hadsereg Don folyó mentén indított támadását próbálta megállítani a kétszázezer fős magyar hadsereg, sikertelenül. Odaveszett a keleti fronton harcoló 2. magyar hadsereg túlnyomó többsége, mintegy 120 ezer ember. A fellelhető dokumentumok alapján, közel 20 hatvani halt meg a Don-kanyarnál.

 – 1943. január 12-én megremegett a föld az urivi hídfőnél, s a szovjet hadsereg a – 30 fokos hidegben a Don folyó jegén átkelve indította meg az Osztrogrozsg-Roszos hadműveletet, mely rövid 4 nap alatt áttörve a magyar-német hadsereg védvonalait, megkezdte elsöprő erejű előrenyomulását Berlinig – kezdte beszédét Horváth Richárd polgármester.

 Elmondta: a Don-kanyar azóta egyszerre fogalom és jelkép a magyar történelem emlékezetében. Itt a II. világháború keleti hadszínterének 200 kilométeres partszakaszán, a méltóságteljes megfontoltsággal tovahaladó folyó mentén vérzett el a 2. magyar királyi hadsereg színe-java. A konkrét tények tekintetében az már egészen bizonyosan állítható, hogy nem a magyar katona becsületén múlott a doni csata elvesztése. Az elesett hősök emlékét a nép szívébe zárta már abban az időben is, midőn ennek külső tanújelét nem adhatta.

– Mi hatvaniak is emlékezünk, itt az Őrszem szobornál, ahol a frontra indulók gyülekeztek. Az elesettek a mi közös emlékezetünkben örökké élnek, míg létezik magyar nemzeti érzés és felelősség. Ők ezért áldozták életüket, nekünk pedig kötelességünk ezt megőrizni, és az utánunk jövők számára örökül hagyni. Mert nemzet csak így épülhet, város is csak így fejlődhet. Dicső helytállással mindenkinek a maga frontján. Tegyük hát így mi is! – zárta gondolatait Horváth Richárd.

A megemlékezés végén megkoszorúzták az Őrszem szobrot, a jelenlévők pedig meggyújtottak egy-egy mécsest az áldozatok emlékére.