A tegnapi lakossági fórumon hivatalosan is elindult az aláírásgyűjtés, amely a hatvani bűz elleni tiltakozás egyik jogi formája. Horváth Richárd polgármester ma ismét kihangsúlyozta: most bárki kifejezheti az ellenérzését a hatvani bűzzel kapcsolatban. Ez az aláírásgyűjtés jó bizonyíték lehet arra, hogy az elviselhetetlen szag több ezer ember életét keseríti meg a mindennapokban. – Számítok a hatvaniak támogatására, most kell ugyanis összefognunk és megmutatnunk, hogy a környéken élő emberek nem kívánnak a jövőben ilyen bűzben élni. Az összefogásban rejlik az erő, itt az alkalom, hogy kifejezzük ellenérzésünket – közölte a városvezető. Hozzátette: Az aláírásgyűjtő nyomtatványon olvasható szöveget az ügyészséggel egyeztették le, így utólag ebbe sem lehet majd belekötni.

A lakosság pedig valóban összefogásról tesz tanúbizonyságot: egyetlen nap alatt több, mint ezer aláírás gyűlt össze.

Sarkadi Lajos azt mondja: azért állt a tiltakozás mellé mert valóban elviselhetetlen a városban terjengő bűz. – Nekem volt tüdőműtétem is, és rendkívül érzékenyen érint ez a szúrós szagú büdös. Az idős édesanyámat is zavarja, de engem a betegségem miatt még inkább megvisel – mondta el a hatvani férfi.

-Mi Újhatvanban élünk, de ott is rendszeresen megjelenik a bűz, bár Óhatvan városrészben még gyakrabban, ahogyan azt mondogatják a városban. A szolidaritás és társadalmi felelősségvállalás miatt írtuk alá a férjemmel ezt a tiltakozást, és teljesen egyet értek avval, hogy így nem lehet normálisan élni, szellőztetni, a szabadban lenni – részletezte Ficsor Joakimné.

Az aláírásokat tegnap óta folyamatosan gyűjtik az önkormányzat megbízottjai. Állandó standokat hoztak létre, így hétfőtől péntekig, 16 és 18 óra között a belvárosban a postánál, Újhatvanban pedig a Coopnál lehet aláírni, vasárnap 9 és 11 óra között pedig a Csányi úti piacnál lehet támogatni a kezdeményezést.

Fotó: Albert Péter