A februári képviselő-testület központi témája mindig a város éves költségvetése. Horváth Richárd részletesen beszélt a költségvetés összeállításának körülményeiről. Kiemelte: a korábbi években szigorú gazdálkodást vezettek be, ennek pedig érezhető az eredménye. A mostani nehéz külső körülmények ellenére, ez a költségvetés egyensúlyban van. Emellett továbbra is szigorú gazdálkodást vár el a cégek vezetőjétől, intézményvezetőktől.

Részletezte: komoly kihívásokkal kellett szembenézni a költségvetés összeállításakor. A díjak – szolgáltatási díjak, minden 20 és 40 százalék közötti összeggel nőtt. Az inflációt súlyosan megérezzük a boltokban is, ugyanígy van ez egy város életében is.  Szó volt arról is, hogy a környező települések, Hatvannal ellentétben – óriási hitellel rendelkeznek, így Gyöngyösön és Egerben ez az összeg meghaladja 400 millió forintot, Jászberényben pedig 1,5 milliárd forintot jelent. – Évről-évére, válságból-válságba ugrottunk, és ezeket nem mi teremtettük. Azonban nekünk kellett kezelnünk őket. Az általunk kitalált megoldások pedig működtek és eredményesek voltak, éppen ezért tudunk ismét új erővel fejlődni – fogalmazott.

A testület megszavazta a költségvetést, így eldőlt az is, hogy újraindul az út és járdaprogram a városban.  Nemrégiben elkészült a Táltos utca, most pedig arról döntöttek a képviselők, hogy felújítják a Damjanich utca, a Kastélykert utca és a Táncsics Mihály utca egy részét.

Kitért arra is, hogy az önkormányzat sok olyan helyre tesz plusz forrást, ami egyébként az állam feladata. Ilyen például az újhatvani posta nyitvatartása, de a pedagógusok béremelését is ide lehet sorolni. Utóbbihoz tartozik: a város évente 226 millió forinttal támogatja az óvodák működését, most azonban, azért, hogy minden dolgozó egységesen megkapja a béremelést, még plusz 20 millió forintot ad a város. Hozzátette azt is: ugyanez igaz a kulturális intézményekre és a szociális ellátásokra is. Az ülésen szó volt továbbá arról, hogy összesen csaknem 100 millió forint értékben támogatják a városi sportegyesületeket is. – Hatvan sikerességének kulcsa, hogy a hatvaniak összefogtak, és békésen, egymást segítve képesek vagyunk fejlődni, előre haladni, így tudjuk megvédeni a közös értékeinket – jelentette ki Horváth Richárd.

Hatvan pályázik a TOP Pluszra, ami azt jelenti, hogy összességében, mint kiemelet város, egy előre meghatározott forrást kaphat. Hatvan esetében ez konkrétan 1,4 milliárd forint, összesen hét évre. Polgármester hangsúlyozta, hogy ehhez képest a város csak idén 1,6 milliárd forintot fizet be szolidaritási adó címen a központi költségvetésbe.