A februári testületi ülésen a képviselők elfogadták a kulturális intézmények éves beszámolóit. Szó volt róla, hogy jól halad a könyvtár Kossuth téri épületének átalakítása, és egyben elkezdődött a Dali felújítása is. Döntöttek arról is, hogy a március 17-én nyíló Munkácsy-kiállításra 2000 Ft-ba fog kerülni a belépőjegy.

A napirendek között tárgyalták az önkormányzati cégek költségvetéseit is.  Szabó Ottó képviselő kérdésére a Hatvani Gazdasági Szolgáltató kft vezetője elmondta: a kiadott ingatlanokra 2016 és 2019 között 200 millió forintot számlázott ki a cég. A lakáskoncepció jól működik, a bérlők odafigyelnek a fizetésekre, a kintlévőségük összesen 0,88 százalék.

A képviselők elfogadták a város költségvetését.  Ezzel kapcsolatban Horváth Richárd kijelentette: az elmúlt években befektetőbarát környezetet teremtettek Hatvanban, ennek a munkának az eredménye, már nem csak helyben, hanem országosan is látható. A város ott van a legnagyobb iparűzési adóval rendelkező települések között. Ugyanakkor tovább nőtt a szolidaritási adó, ami pár évvel ezelőtt még az évi 200 millió forintot sem érte el, 2020-ra már több mint 600 millió forintot kell fizetnie a városnak. Több állami támogatást meg sem kap már Hatvan, így a teljes elvonás, ami a települést ebben az évben érinti, az több mint 1 milliárd forint. Palik Józsefné szerint ez a szolidaritási adó bünteti azokat a városokat, akik nagy iparűzési adóval rendelkeznek, mivel ebből az összegből jelentős fejlesztéseket tudnának megvalósítani.

Ugyanakkor a városvezető leszögezte: továbbra is megmaradnak azok az emeltszintű szolgáltatások, amiért jó hatvaninak lenni.  – A Hatvani Konzultáción kapott válaszok alapján terveztük meg most is a költségvetést. Azokra helyeztük a hangsúlyt, amit a hatvaniak fontosnak tartanak, így például még többet költünk útfelújításokra, így míg eddig 100 millió forintot különítettünk el erre a célra, idén ez már 150 millió forint. Emellett megvan a járdákra is külön az összeg – részletezte a polgármester.

A költségvetésben benne van az északi elkerülő út tervezése, ami 300 millió forintba kerül. Nagyon fontos ez az út a hatvaniak számára, mivel nagymértékben tehermentesítené a 3-as számú főút forgalmát.