Érzelmek nélkül nem lehet összefoglalni ezt az évet. Szeretem ezt a várost és büszke vagyok rá – ezekkel a szavakkal kezdte a visszatekintést Horváth Richárd. Ugyanis csütörtök este a Nagy Endre Rendezvényteremben tartották meg a városi évzáró rendezvényt. Itt a városvezető arról beszélt: a polgáriasodó település kiemelt eszköze a Fejlődő-Hatvan program, ami alapvetően határozza meg azt, milyen irányba megyünk. Itt születtünk, itt élünk és remélem, gyermekeink is itt fognak élni – fogalmazott.

Ahogy mondta: a 2018-as év eredményei egyedülállóak. Hatvan gazdasági stabilitása példaértékű, ennek köszönhető, hogy a saját lábán is megáll a város, és tud önerőből fejleszteni. Ide tartozik, hogy évről-évre több mint 100 millió forintot költenek a belterületi utak felújítására. Emellett pedig a jövő év első felében tervezik, hogy a Rákóczi út mindkét felén megújítják a járdákat, a zöldterületeket és az utcabútorokat. Ugyanez a folyamat várható a „Gabi soron” is. Mindezt szintén a város fedezi majd, aminek költésege 320 millió forint. A városvezető beszélt a HACS sikereiről is, ahol 400 millió forintot nyertek, ebből a hatvani civilek is kapnak 200 millió forint támogatást, de a Dali felújítása is ebből valósul meg. A munkahelyteremetésben országos szinten is élen jár Hatvan: a ciklusban 2000 új munkahely jön létre. Büszkén jelentette be azt is, hogy Hatvan azon kevés magyar települések közé tartozik, ahol nő a gyermekszám.

Felidézte a TOP-os pályázatok történetét, a megyei elkaszálással és azzal, hogy Lázár János kijelentette: a hatvani polgármesternek igaza van. A kifogások benyújtása mellett megnyerték a másfél milliárdos zöld város projektet. Ebből például a belvárosi piac is megújul. Beszélt a sportcsarnok építéséről, a folyamatról, ami során sikerült elérni, hogy 3,6 milliárd forintból megvalósuljon a beruházás.

A polgármester nem kerülte el a problémákat sem, így például szólt az elviselhetetlen bűzről is. Itt a hatvaniak egységesen egymás mellé álltak egy cél érdekében és több mint 8 ezer aláírást gyűjtöttek. A harc még nem ért véget.

Beszédében kitért a városi közlekedés nehézségeire is. Rávilágított: négy év alatt 1600 autóval több van a településen, ennyi idő alatt egyhatodával nőtt az autók száma, ami nagyban nehezíti a közlekedést, ez is hozzájárul ahhoz, hogy lassú a városi forgalom. Ugyanakkor – ahogy mondta – erre is van megoldás. A tervek szerint folytatnák az északi elkerülő út építését. A bevásárlóközpontot összekötnék a Balassi Bálint úttal. Ezen az 1700 méteren meg kell küzdeni vasúti sínnel, a Bér-patakkal és a Zagyvával, így ennek a beruházásnak a költsége 10 milliárd forint. Horváth Richárd elmondta: erről már egyeztettek a miniszterelnökséggel, a tervek szerint támogatni fogják, hogy ez megvalósuljon és ezzel a főútra nehezedő nyomás csökkenni fog.

– Bár sokszor, sok esetben mondták nekem, hogy álljak félre, hagyjam az egészet, de ez számomra nem volt opció. Arra tettem esküt, hogy Hatvant és a hatvaniakat képviseljem. Mindig és mindenhol. Nem állok meg – jelentette ki. Utalt arra is, hogy rengeteg hazugsággal és gonoszsággal kell dolgozniuk nap, mint nap, de ők elszántan harcolnak tovább.

– A karácsony a reményről szól. Remélem, folytatni tudjuk azt az utat, amit Hatvan elkezdett. Remélem, Hatvan bátorsága kitart és a hatvaniak nem adják fel azokat az értékeket, amik mellett az elmúlt időszakban hitet tettünk – zárta gondolatait Horváth Richárd.

Ezt követően a kéklámpásokat tüntették ki. Szent György kitüntető emlékérmet Csizi János címzetes rendőr törzszászlós kapott, aki 2006 óta dolgozik a hatvani rendőrkapitányságon. Hivatását mindenkor lelkiismeretesen és példaértékűen gyakorolta. Elhivatott, eredményes és szakszerű munkája pozitív és követendő példát mutat a fiatal kollégák számára. A Szent Flórián kitüntető emlékérmet Medveczki Zsolt címzetes tűzoltó főtörzsőrmester részére adományozták, aki már 21 éve dolgozik tűzoltóként. Csoportjának egyik meghatározó tagja, aki szakmai rátermettségét számtalan tűz- és káreset felszámolása során bizonyította. Lelkiismeretes munkájával, gyakorlatias hozzáállásával példát mutat fiatalabb kollégái számára, gyakorlati képzésükben részt vállal, elősegítve a szükséges szakmai rutinjuk megszerzését.

A mentősök közül pedig Burik Jánost tüntették ki a Szent Kamill emlékéremmel. Már 20 éve dolgozik gépkocsivezetőként a Hatvani Mentőállomáson, Munkáját mindvégig precíz példamutatás jellemezte. Munkatársai, bajtársai nem csak a szolgálati idejükben számíthattak segítségére, hanem a civil életben is.

Polgármesteri díszokleveleket is adtak át ezen a napon. A díjat azoknak adományozzák akik több éven keresztül kimagasló munkát végeztek és jó hírnevet építettek a városnak. Most Mezei Rita, Püspökiné Kovács Mária, Oláh Zoltán, Tótpál Szilvia, Szabó Alexandra, Maruzsné Németh Beáta, a Hatvani Vasutas Szakszervezeti Nyugdíjas Klub és Juhász Ferenc kapta meg az elismerést.

A program a Grassalkovich énekegyüttes karácsonyi műsorával zárult. Az eseményen olyan gyermekrajzokat is meg lehetett nézni, amit óvodások alkottak, s melynek középpontjában a város volt. A pályázatra érkezett alkotásokból egy falinaptár is készült.