A szilveszteri tűzijátékozások ideje alatt állatok ezrei menekülnek világgá félelmükben. A nagy hanghatással járó pirotechnikai termékek sokkolóan hathatnak házi kedvenceinkre, ezért újév első napjaiban, heteiben többnyire megtelnek az állatmenhelyek elkóborolt állatokkal. Rudas Aranka, a Kutyaszív Állatmentő Alapítvány elnöke elmondta, hogy a rémült állatok akár még hetekig, hónapokig is bujkálhatnak vagy róhatják a város utcáit céltalanul. – December közepén már látható volt, hogy elkezdték árusítani a tűzijátékokat, ugyanis ekkor hirtelen megnövekedett a talált kutyák száma is. Év végéig csaknem 20 ebet kellett gondozásba vennünk és segíteni a hazajutásukat. Borzasztó helyeken találtunk már kutyákat: vízelvezető csövekben és erdőkben is elrejtőznek, vannak olyan kutyák is, akik hetekig nem mernek előbújni. Gyakran előfordul, hogy az ebek 30-40 kilométert tesznek meg félelmükben. Hatalmas stresszt élnek át a szilveszteri időszak alatt – részletezte.

Hozzátette: a mentési munkálatok során folyamatosan számítanak a civilek segítségére is, így aki kóbor állatot lát, az hívja a 06 -30 -464 -13-80 vagy a 06-20-248-02-08-as telefonszámot.

A Kutyaszív Állatmentő Alapítvány honlapját folyamatosan frissítik, így aki keresi elveszett házi kedvencét, annak érdemes a webes felületeken is tájékozódnia. Az állatvédő arra kéri az embereket, ha kóbor kutyát látnak a környezetükben, akkor hívják az alapítványt, így azok az ebek is haza kerülhetnek, melyeknek nem jelentették be az eltűnését.